Frågan om femårslicenser för bland annat pistoler togs upp under en interpellationsdebatt i riksdagen.

Frågan om femårslicenser för bland annat pistoler togs upp under en interpellationsdebatt i riksdagen. Foto: Jan Henricson

Hård debatt om avskaffade femårslicenser

Premium

Sverigedemokraternas initiativ att slopa systemet med femårslicenser för vissa vapen får inte gehör i riksdagen, då endast SD, M och KD stödde det så kallade utskottsinitiativet. När frågan togs upp i riksdagen blev debatten hätsk.

Vanligtvis stiftas lagar genom att regeringen lägger en proposition till riksdagen. Men riksdagen kan också på eget initiativ ta fram lagförslag, genom arbete i utskotten. Något som är mycket ovanligt, då riksdagen inte har de resurser som finns på departementen för att bereda komplicerad ny lagstiftning.

Sverigedemokraterna gjorde emellertid ett försök för att med ett utskottsinitiativ få bort de kritiserade femårslicenserna, för att genom det underlätta för i första hand sportskyttar. Men också några tusen jägare med licens på enhands flerskottsvapen berörs.

 

Ett stopp

När justitieutskottet behandlade initiativet blev det emellertid stopp. Den majoritet som krävdes uppnåddes inte, då endast SD, M och KD var positiva till att gå vidare.
Centern, som i tillkännagivanden till regeringen tidigare ställt sig bakom att avskaffa femårslicenserna, var inte beredda att ändra lagstiftningen på enbart riksdagens initiativ.

 

Dominerade debatt

Morgan Johansson (S).

Frågan om femårslicenser kom också att dominera den interpellationsdebatt som väckts av Sten Bergheden (M), då han frågade justitieminister Morgan Johansson (S) varför regeringen nonchalerar de dryga 20 tillkännagivanden som riksdagen beslutat om på vapenområdet.

Morgan Johansson valde att koncentrera debatten till frågan om att avskaffa femårslicenserna.

– Det rör sig om de absolut farligaste handeldvapnen som finns. AK47, k-pist och Glockpistoler, sådan som användes av Breivik vid terrordådet i Norge. Jag kommer aldrig att lägga fram ett förslag som ökar riskerna för terrordåd i Sverige, sa justitieministern.

 

Terrorister?

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M).

Motdebattörerna Sten Bergheden och Ann-Charlotte Hammar Johnsson, båda M, ifrågasatte hur ministern kan anklaga landets vapenägare för att vara terrorister.

Sten Bergheden missade heller inte tillfället att kommentera ministerns vapenexempel:

– Vapenägarna kontrolleras dagligen genom körningar mot brotts- och misstankeregister. Det är extremt sällan deras vapen används vid brott. Faktum är att det största hotet är händelsen under förra året då åtta–tio Glockpistoler försvann från regeringskansliet och som inte har återfunnits. Kanske skulle man städa framför egen dörr innan man anklagar Sveriges jägare och skyttar att vara möjliga terrorister.

 

Jämförde med pass

Enligt Morgan Johansson innebär ett avskaffande av femårslicenser att innehavarna garanteras att få behålla sina vapen på livstid.

Sten Bergheden (M).

– Att licenserna omprövas var femte år är för att de som äger dessa farliga vapen fortsatt ska vara medlemmar i föreningar och aktiva skyttar. Det kan inte vara besvärligare att förnya en licens än vad det är att ansöka om ett nytt pass var femte år, sa Morgan Johansson.

Sten Bergheden invände att man inte föreslagit att kravet på att vapenägaren ska vara aktiv skytt ska slopas.

– Vi föreslår ett förenklat system med fortsatt stor kontroll från samhällets sida. Vi vill förenkla för legala och hårt arbetande sportskyttar, som kanske ha sju-åtta vapen som de tränar och tävlar med och som måste in i en byråkratisk process varje eller vartannat år helt i onödan, sa Sten Bergheden under debatten som stundom blev hätsk mellan justitieministern och de moderata riksdagsledamöterna.

 

Se debatten:

Direktlänk till riksdagens webb-tv.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev