Publicerad 6 maj 2021 - 19:56

En forskargrupp kopplad till Norsk institutt for Miljö, NINA, har studerat rapporter om vargangrepp på människor under 2000-talet. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Forskarrapport: ”Vargattacker på människor förekommer”

Premium

Risken för att varg angriper människor ska inte avfärdas. Det skriver tre forskare i en rapport och pekar på behovet av att se över hur farliga situationer kan förhindras, och hur samhället ska förebygga och reagera när de uppstår.

Forskarna John DC Linnell, Ekaterina Kovtun och Ive Rouart har studerat vetenskaplig litteratur, nyhetsinslag och kontaktat regionala experter. De kan i sin rapport konstatera att informationen och dokumentationen om händelser i Europa och Nordamerika är omfattande, medan det i övriga delar av världen och då främst i Asien rapporteras mer sporadiskt. Studien omfattar åren 2002–2020.

Av en sammanfattning framgår att forskarna identifierat ett antal fall där varg angripit människa, och där människor också har dödats.

 

26 människor

Rapporten beskriver 491 offer för angrepp som forskarna bedömer som trovärdiga. I 69 fall var det rena attacker, där nio människor dödades. 382 människor har angripits av varg som betecknas som rabiessmittade, där 14 människor dog vid attacken.

42 angrepp har betecknats som framprovocerade av människor. Här avled tre personer av skador.

”Vargattacker mot människor hittades i Kanada, USA, Kroatien, Polen, Italien, Iran, Irak, Israel, Indien, Kirgizistan, Turkiet, Kazakstan, Ukraina, Vitryssland, Moldavien, Ryssland, Mongoliet, Armenien, Azerbajdzjan, Tadzjikistan och Saudiarabien,” skriver forskargruppen.

 

Även hundar

Utöver de fall där varg konstaterats som skyldiga vid angrepp på människor fann forskarna många attacker där dokumentationen var bristfällig, eller där man kan konstatera att det var hundar som stod för attacken.

Vargar har varit mer benägna att angripa människor i länder med få andra bytesdjur, där husdjur varit och är vargarnas främsta byte.

”Ett antal andra fall var relaterade till situationer där vargarna hade visat oskyggt beteende mot människor och hade utnyttjat mänskliga matkällor, såsom deponier, över tiden innan attacken ägde rum,”  fortsätter forskarna.

 

Sven Severin försvarar vargskytten: ”Mannen handlade i nöd”

Stegvis förändring

I rapporten konstateras att det finns ett stort behov av att lära sig mer om beteendet hos oskygga vargar, för att förstå när situationen övergår från ofarlig grad av tillvänjning till människor, till en farlig situation.

Det finns också enligt forskarna ett behov att utveckla tydliga rutiner för hur samhället ska hantera och förhindra farliga situationer. Här görs liknelser vid björnattacker, där det i samhället finns både erfarenhet och kunskap.

 

Elva fall

Under 18-årsperioden hittade forskarna bevis på elva vargattacker i Europa och Nordamerika, där två attacker i Nordamerika slutade med dödsfall.

Hela rapporten kan läsas här.

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram