Den Koppomsbo som avlivade en varg som hotade hans fru och barn har kallats till förhör. Advokat Sven Severin har utsetts att försvara mannen. Foto: Mostphotos

Sven Severin försvarar vargskytten: ”Mannen handlade i nöd”

Premium

Värmlands tingsrätt har utsett advokat Sven Severin att försvara den man i Koppom, som avlivade en varg som hotade hans familj.
– Ett första förhör ska hållas i nästa vecka, och min bedömning är att det här inte ska gå till åtal. Mannen har handlat i nöd, säger Sven Severin.

För en dryg vecka sedan sköts en varg efter att den vid upprepade tillfällen gått in på en gård och visat stort intresse för ett litet barn. Trots att mamman kastade sten på vargen vägrade den lämna gården.

 

Varg skjuten efter mycket närgånget beteende

Fara för angrepp

Mamman har uppgett att vargen ställde sig mellan henne och hennes lille pojke och var helt fokuserad på sonen.

Rovdjuret lämnade gården först när pojkens pappa rusade ut och med en yxa i näven jagade den uppskattningsvis 150 meter.

Det dröjde därefter bara en kort stund innan vargen var tillbaka på gården. Då hade mannen hämtat sitt gevär och sköt ett skott mot djuret.

 

Avlivade vargen

Advokat Sven Severin. Foto: Pia Nordlander

När vargen sprang från gården följde mannen efter och kolliderade med vargen, som därefter avlivades.

– Man har enligt uppgifter i media hittat hår från vargen på gården, och det visar att vargen träffats av skottet. Det är uppenbart att mannen har agerat i en nödsituation. Jag förstår att polisen måste genomföra en utredning, men det är också klart att det här inte ska gå till åtal, säger Sven Severin.

Han ser det som klarlagt att mannen varit mycket pressad i den situation som uppstod.

– Det är förståeligt, säger Sven Severin.

– Det här sätter fingret på ett ökande problem med vargar som blir allt mer närgångna, men samhället ska inte kriminalisera att människor fredar sig i utsatta och farliga situationer, där rovdjur uppträder närgånget med en tydlig risk att människor skadas.

 

Nöd eller grovt jaktbrott – det ska utredningen visa

Rimlig förklaring

Sven Severin har som advokat företrätt misstänkta i flera uppmärksammade fall, där hans klienter utretts för illegal jakt. Bland annat har han försvarat Karl Hedin i en uppmärksammad rättegång där det inte ens har funnits bevis för att varg har jagats, eller där jakt planerats.

I det här fallet finns det en död varg, men också en mycket rimlig förklaring till att samma varg avlivades. Sven Severin ser ett växande problem som samhället måste hantera.

– Det är bara en tidsfråga innan vi ser ett angrepp. Vargar är inte ofarliga, och det som hände i Koppom är ingen engångsföreteelse. Det händer liknande saker på andra platser där vi har varg och vi måste både hantera människors oro men också det reella hot som varg utgör, säger Sven Severin.

 

Växande problem

Att se varg som ett pittoreskt inslag i naturen utan att också inse vargens potential som ett stort rovdjur är enligt Sven Severin en farlig väg att gå.

I det aktuella fallet är allt som händer efter det första skottet enligt Sven Severin ointressant för den juridiska bedömningen.

– Mannen har handlat föredömligt, och tolkningen av nödsituationen är intressant fråga. Hur långt sträcker sig nödrätten? säger Sven Severin.

 

Forskarrapport: ”Vargattacker på människor förekommer”

Fängelsestraff

Polisutredningen leds av miljöåklagare Magnus Clase vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema. Brottsmisstanken är grovt jaktbrott, där straffet är som lägst sex månader och upp till fyra års fängelse. Utredningen omfattas av förundersökningsekretess.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev