Populationsutveckling av varg under perioden 1999 till 2019 för den skandinaviska populationen (svart), den svenska delpopulationen (blå) samt den norska delpopulationen (röd). Populationsskattningarna är hämtade från de årliga nationella statusrapporterna som produceras av Viltskadecenter (Sverige) och Rovdata (Norge). Bild: Skandulv

Forskare: Utrymme för vargjakt i Norge

Premium

Det finns ett mycket begränsat utrymme för jakt om vargstammen i Sverige inte ska komma under 300 individer. Det skriver vargforskare från Skandulv.
Däremot menar de att det finns utrymme för vargjakt i Norge.

Det är Naturvårdsverket och Miljødirektoratet som beställt ett expertutlåtande från Skandulv för vilka beskattningsnivåer på varg som kan tillåtas för att behålla dagens vargstam eller öka den med fem eller tio procent.

Olof Liberg, Håkan Sand, Petter Wabakken, Camilla Wikenros, Barbara Zimmermann samt Ane Eriksen är forskarna som arbetat med rapporten. Enligt dem var den skandinaviska vargstammens storlek 357 individer vid inventeringssäsongen 2018/2019, efter vinterjakten. Enligt forskarteamet krävs en avskjutning på 38 vargar för att vargstammen i Skandinavien ska vara på samma nivå direkt efter jakten 2019/2020.

 

”Något ljusare”

De menar dock att utrymmet för vargjakt i Sverige är begränsat om man vill undvika att stammen sjunker under Naturvårdsverkets beståndsmål på 300 individer. Och forskarna tillägger: ”För Sveriges del ser det i år något ljusare ut än förra året för möjligheterna att hålla beståndsmålet på minst 300 vargar.”

Naturvårdsverket har redan fattat beslut om att inte tillåta licensjakt på varg i Sverige heller nästa år.

 

Vargjakt i Norge?

I Norge, däremot, finns det utrymme för vargjakt, anser Skandulvforskarna. De skriver: ”Situationen för Norge är precis som förra året lite annorlunda. Här har ju medeltillväxten de senaste fem åren legat strax under 40 procent. Här finns det utrymme även för det uttag som ger nolltillväxt (21 respektive 27 vargar)”.

Målet för Norges vargstam är fyra till sex årliga föryngringar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev