Svenska Jägareförbundets styrelse försöker nu gå vidare efter den turbulenta årsstämman. Från vänster: Mikael Samuelsson, Anders Gruvaeus, Madeleine Lilliehöök, Jonas Paulsson, Gun Fahlander, Henry Sténson, Torbjörn     Larsson, Peter Eriksson, Björn Sundgren och Britt-Marie Nordquist. Foto: Martin Källberg

Förbundsstyrelsen agerar efter ”Axdorff-affären”

Premium

Jägareförbundets styrelse har vidtagit åtgärder i spåren efter ”Axdorff-affären”. Bland annat har styrelsen jobbat med tillitsövningar och diskuterat igenom det som hände på förbundsstämman och efterdyningarna som blev följden av petningen av styrelseledamoten Rickard Axdorff.

I augusti, på Jägareförbundets årsstämma, petades styrelseledamoten Rickard Axdorff. Inför öppen ridå berättade förbundsordförande Torbjörn Larsson att han tyckte att Axdorff gått bakom styrelsens rygg och agerat i en fråga som styrelsen inte hade diskuterat eller satt ned foten i. Följden blev en jämn omröstning på stämman, där beslutet till sist blev att Axdorffs styrelseplats hålls vakant till nästa stämma.

Ledamot petad ur Jägareförbundets styrelse

Öppen kritik

Några länsordförande kritiserade detta. En del tycker att man går emot stadgarna när ingen annan person valdes in i styrelsen istället för Axdorff.

– Vi har i styrelsen efter stämman diskuterat och utvärderat det som hänt. Vi har även diskuterat den nuvarande situationen och tillitsfrågor och sedan har vi satt upp några punkter för det framtida arbetet. Vi har bett internrevisorn se över ett antal frågor, säger Torbjörn Larsson.

Efter stämman har styrelsen även haft ett konstituerande möte där Peter Eriksson valdes till förste vice ordförande. Anders Gruvaeus utsågs till andre vice ordförande. Tillsammans med ordförande Torbjörn Larsson och nyvalda styrelseledamoten Madeleine Lilliehöök utgör dessa personer styrelsens arbetsutskott.

 

Omtag och enighet

Enligt Torbjörn Larsson kommer ordförandekonferensen i november att bli viktig.

– Det är vi som deltar på stämman och på ordförandekonferensen som tillsammans leder förbundet och vi jobbar mot gemensamma mål. Det är lätt att glömma bort att det går bra för Jägareförbundet. Viljan att bli medlem är mycket stark, säger han.

Anders Gruvaeus håller med och tillägger:

– Vi växer och vi har stort förtroende ute i landet bland våra medlemmar och nu jobbar vi intensivt med jakttidsprocessen.

 

Tillitsövningar med styrelsen

Enligt Torbjörn Larsson har styrelsen efter förbundsstämman haft en intern diskussion om hur man jobbar inom Jägareförbundet.

– Och det är därför vi bett internrevisorn titta på det här. Vi har ingenting att dölja i förbundsstyrelsen, vi vill lägga korten på bordet och titta på de frågor som uppstod i samband med stämman och efter stämman. Det är viktigt hur en styrelse fattar beslut och att det finns en kunskap om det, annars blir det svårt att jobba. Frågan om tillit är jätteviktig. Därför har vi jobbat med tillitsövningar i styrelsen, vi har också tittat på processer; omvalet som gjordes, skedde det enligt de procedurer vi sagt ska gälla när vi väljer förtroendevalda. Vi har diskuterat styrelsens och valberedningens hantering av frågan. Sedan vill vi inte förekomma internrevisorns arbete och slutsatser. Vi styr inte över revisorn, säger Torbjörn Larsson och tillägger:

– Det här arbetet kommer att stärka Jägareförbundet.

Internrevisorns redovisning kommer att ske i samband med ordförandekonferensen i november.

 

• Vilka är medlemmarnas reaktioner efter stämman?

– Jag har fått en del frågor om vad som hänt. Det är dock mer intresse över hur det går i vargfrågan och älgfrågan än hur vi väljer styrelsemedlemmar eller hur vi genomför en stämma. Hos den enskilda medlemmen är de lokala, regionala jaktfrågorna viktigare, säger Torbjörn Larsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev