Att kräva del av medlemsorganisationens material är en horribel reaktion, tycker Daniel Ligné, riksjaktsvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet. Foto: Kjell-Erik Moseid & Madeleine Lewander

Förbundet frågade medlemmar om älg – skogsbruket krävde få materialet

Svenska Jägareförbundet bad sina medlemmar att svara på frågor om älgstammen. Då hörde storskogsbruket av sig – och krävde att få del av materialet.

– Jag tycker att det är en helt horribel reaktion, säger Daniel Ligné.

Den svenska älgstammen har tidigare beskrivits vara i fritt fall och riskerar nu att bli rödlistad.

Svensk Jakt har i flera artiklar berättat om en situation där såväl myndigheter larmat för att jakten i vissa områden kan vara hotad, som om forskning som det inte tas hänsyn till i förvaltningen.

Enormt gensvar

Som ett resultat av den rådande situationen har Svenska Jägareförbundet startat projektet Forum älgjakten, vilket tog sin början med att medlemmarna ombads svara på en enkät.

– Bara det faktum att vi fick 15.234 svar säger ju att frågan är viktig. Vi har aldrig varit med om ett sådant här gensvar, inte ens i vargfrågan tror jag, säger Daniel Ligné som är riksjaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

Krävde material

Men det var inte bara medlemmarna som tog frågan på allvar. För när enkäten kom ut dröjde inte markägarsidan med sina reaktioner, gentemot medlemsorganisationen Jägareförbundet.

– Det var även någon skogsägarförening som hörde av sig, men framför allt storskogsbruket. De var också riktigt, riktigt förbannade när vi körde Rädda älgen-kampanjen, så det fanns väl kanske några som trodde att det här var en ny sådan, men det är det ju inte.

Vad handlade reaktionerna om?

– Dels krävde de att få ta del av materialet, men det har ju inte de att göra med. Det är våra medlemmar som talat om för oss vad de tänker och tycker, och det har ju inte de något att göra med, säger Daniel Ligné.

– Det var också mycket om ”har ni en dold agenda?”, men det har vi ju absolut inte. Vi frågar bara medlemmarna vad de tycker.

Hur reagerade du på det?

– Jag kan vara ganska tydlig om det behövs – och det var jag nog då.

– Att en medlemsorganisation frågar sina medlemmar om den kanske viktigaste frågan borde vara hur naturligt som helst. Jobbar man på ett aktiebolag kan man jobba annorlunda.

Missnöjda svar

Antalet svar på enkäten i Forum älgjakten blev större än förväntat, vilket också gör att analysarbetet kommer att ta längre tid än beräknat.

Huvuddragen syns dock redan, menar Daniel Ligné och sammanfattar det som att svaren visar att deltagarna är missnöjda med främst antalet älgar, men även kvalitén på stammen.

Resultaten kommer inte som en chock egentligen.

Daniel Ligné

– Äbin tror man inte ett dugg på. Älgstammen är åt helsike. Vargen, eller de stora rovdjuren, är ett stort problem där de finns. Resultaten kommer inte som en chock egentligen, säger han och menar att det här är vad som varnades för i Rädda älgen-kampanjen.  

– Det vi såg på siffrorna för tre eller fyra år sedan såg man i skogen i höstas. Man gick en hel vecka med en bra älghund utan ett enda upptag. Många passkyttar åkte till Norrland för att jaga, men var inte i närheten av att ens se en älg. Då blir det tydligt för medlemmen att det inte är bra, säger Daniel Ligné.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev