Vildsvin

Med enklare regler för försäljning av vildsvinskött kan allmänheten få tillgång till mer viltkött, samtidigt som jägarna får bättre förutsättningar att förvalta vildsvinsstammen på ett bra sätt och skadorna på jordbruksgrödor minskar. Foto: Johnny Olsson

Fler vildsvin får säljas av jägare i nytt förslag

Premium

Livsmedelsverket har i sitt nya förslag till regler för försäljning av vildsvinskött höjt gränsen för hur många vildsvin en jägare får sälja.

I det förslag som Livsmedelsverket på måndagen lämnade till regeringen är antalet vildsvin justerat, efter en remissrunda.

Det föreslås nu att de jägare som genomfört en särskild utbildning (om fyra timmar) får sälja tio vuxna vildsvin eller 20 årsgrisar per år direkt till konsument. Det krävs att köttet är trikintestat och spårbart tillbaka till försäljaren och trikinprovet.
Utöver detta får jägarna sälja hela djur med päls kvar direkt till restauranger och företag som har tillstånd att hantera kött (vilthanteringsanläggningar).

 

Gemensam sak

Svenska Jägareförbundet gjorde tillsammans med Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, en hemställan om detta till regeringen under 2018.

Bo Sköld.

– Det är jättepositivt att vi kommit så här långt med frågan. En viktig pusselbit i vildsvinsförvaltningen ser nu ut att kunna komma på plats. Vi hoppas att regeringen fattar ett snabbt beslut så att det blir tillåtet att sälja vildsvinskött. Samarbetet med LRF i den här frågan har också varit mycket bra, vilket vi kan se på förslaget från Livsmedelsverket, säger Svenska Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld, på förbundets hemsida.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev