Håkan Sköld brukar inte fotografera. Men precis innan jakten fick han för sig att ta en bild av Krutov som sitter till höger. Bara någon timme senare var hand död. Foto: Håkan Sköld

Håkan Sköld brukar inte fotografera. Men precis innan jakten fick han för sig att ta en bild av Krutov som sitter till höger. Bara någon timme senare var han död. Foto: Håkan Sköld

Fjärde hunden vargdödad i väntan på licensjakt

I lördags vargdödades den fjärde hunden för i höst i området. Men länsstyrelsen vill inte ha skyddsjakt för snart är det licensjakt.

Vargarna i Blybergsreviret, i Gävleborg, har tagit sin fjärde hund för säsongen. Det var i lördags som Håkan Sköld förlorade sin karelske björnhund, då länsstyrelsen inte vill besluta om skyddsjakt med hänvisning till den kommande licensjakten i området.

– Vi spårade av området innan, men kunde inte se några vargspår. Så vi släppte hundarna från varsitt håll och snart fick de upp ko och kalv där jaktkompisen sköt kalven, berättar Håkan Sköld.

Karelaren Krutov följde då efter kon och hann fyra till fem kilometer bort under tiden som Håkan tog hand om kalven tillsammans med sin jaktkamrat.
– Krutov hade gått över på grannmarken och jag hörde honom skälla uppe i Blyberget, fortsätter Håkan Sköld. Men där träffade jag en grannjägare som förklarade att det var hans hund som skällde och jag fick tillåtelse att gå in och leta efter Krutov.

 

Mycket blod

När Håkan närmar sig Krutov förstår han att något är fel.
– Jag misstänkte att Krutov antingen tappat halsbandet eller så var det slut på honom, säger Håkan med en suck.

Och det visade sig vara det senare.
– Det blir ju så mycket blod när det är snö ute.  Vi hittade tre vargspår och de hade dragit isär Krutov ordentligt, berättar Håkan.

Inom Blybergsreviret har tidigare tre jakthundar dödats i höst och dessutom har en hund försvarats under en pågående vargattack med stöd av paragraf 28 i jaktförordningen. Det har ansökts om skyddsjakt men länsstyrelsen menar att den kommande licensjakten kan tolkas som en ”annan lämplig lösning” och att de därför inte kan besluta om skyddsjakt.
Samtidigt är licensjakten överklagad.

 

Läs även:

• Länsstyrelse: Skyddsjakt kan äventyra kommande licensjakt

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev