Arkivfoto: Olle Olsson

Länsstyrelse: Skyddsjakt kan äventyra kommande licensjakt

Länsstyrelsen i Gävleborgs län öppnar för skyddsjakt på varg i Blybergsreviret. Men myndigheten flaggar samtidigt för att en eventuell skyddsjakt i så fall kan få till följd att licensjakten på varg i reviret går om intet!

Fyra vargangrepp på hund har gjorts inom Blybergsreviret i höst. Efter tre angrepp avslog länsstyrelsen Gävleborg en skyddsjaktansökan men tillade i sitt beslut att ”Länsstyrelsen kommer att följa händelserna i området”.
I lördags dödades ännu en hund av vargar i reviret.

 

Sara Sundin, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Gävleborg. Kommer ni att tillåta skyddsjakt på varg nu?

– När ansökan om skyddsjakt prövades i det aktuella området förra gången var kriterierna för skyddsjakt inte uppfyllda. Om en ny ansökan om skyddsjakt inkommer gör vi alltid en bedömning utifrån aktuella förutsättningar. Dessa har nu ändrats i den bemärkelsen att ytterligare ett angrepp troligtvis kan räknas till området. I dagsläget vet vi inte till 100 procent om detta angrepp kan tillskrivas Blyberget-vargar eftersom det ännu inte finns DNA-analyser från angreppstillfället, skriver Sara Sundin i ett mejlsvar.
– I händelse av att ansökan om skyddsjakt sker igen och kriterierna visar sig vara uppfyllda brukar länsstyrelsen bevilja skyddsjakt. Om ett revirhävdande djur skulle fällas under skyddsjakt i aktuellt område innebär det även att förutsättningarna för en strikt kontrollerad och selektiv licensjakt förändrats, vilket kan innebära att vi behöver ompröva licensjaktsbeslutet i Blyberget, fortsätter hon.

 

Hur ska jägarna i området klara av älgförvaltningen när de inte vågar släppa sina hundar på grund av Blybergsvargarna?

– Söder Voxnan älgskötselområde ligger relativt bra till avseende avskjutningsmålen, dock är det klart försvårande att jaga med hund i detta revir med hänsyn till vad som har skett, menar Sara Sundin.

 

Överklagad vargjakt

I den tidigare ansökan om skyddsjakt skrev länsstyrelsen att den kommande licensjakten i Blybergsreviret kan tolkas som en ”annan lämplig lösning” och att de därför inte kan besluta om skyddsjakt. Beslutet kritiserades hårt av Jägareförbundet Gävleborg.
Samtidigt är licensjakten överklagad. Vad som händer med vargarna i Blybergsreviret om överklagan vinner gehör är i dagsläget oklart.

Fakta

Sex vargar ska fällas i Blybergsreviret vid vinterns licensjakt på varg. Detta efter ett tidigare beslut av länsstyrelsen i Gävleborgs län.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev