Flera hundar har dödats i Tönsenreviret. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Fick sin andra hund dödad – vill skyddsjaga alla vargar i reviret

För fem år sedan dödades mannens ena jämthund av vargar i Tönsenreviret. I september i år dödades den andra.
Nu ansöker bland andra hundägaren om skyddsjakt på samtliga vargar i reviret – som av myndigheterna anses genetiskt viktigt.

Tönsenreviret i södra Hälsingland har gjort sig känt av två anledningar. Dels för att vargarna flertalet gånger dödat jakthundar och angripit tamdjur. Dels för att föräldratiken anses vara genetiskt viktig, en så kallad F1:a. Någon jakt i reviret har därav inte varit aktuell.

Vill ta bort reviret

Nu ansöker dock en hundförare, som nyligen fick sin andra jämthund dödad inom reviret, och medlemmar ur jaktlaget om skyddsjakt på samtliga vargar i reviret.

I ansökan beskrivs hur risken för att få sina hundar vargdödade begränsat och omöjliggjort löshundsjakten.

”Detta har inneburit att löshundsjakt inom revirets utbredningsområde starkt begränsats, vilket får till följd att jägare fråntas sina möjligheter att bedriva ändamålsenlig jakt”.

Mörkt läge för löshundsjakten – ingen vargjakt i hårt drabbat landskap

Stor påverkan på jakten

Hade löshundsjakten fortgått i samma utsträckning som om reviret inte fanns – då hade antalet dödade hundar varit fler, skriver man vidare i ansökan.

”I det fall jakt, med rådande vargförekomst, skulle bedrivas på samma sätt som utan vargförekomst skulle med all säkerhet antalet vargdödade hundar stiga drastiskt, vilket såklart blir en självuppfyllelse när hundägare inte vill riskera sin hunds liv”.

Sökte skyddsjakt på problemvarg – nekades av länsstyrelsen

Genetik inget argument

Att skyddsjaksansökan, som vid tidigare fall, skulle avslås med argument om den genetiskt viktiga föräldratiken, anser de sökande inte som rimligt.

”Det kan inte vara rimligt att denna genetiska förekomst, med beaktande av denna individs nuvarande avelsmässiga betydelse och beaktande av samtliga omständigheter kan ge upphov till ett avslagsbeslut.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev