I reviret har tre vargangrepp på hundar dokumenterats under november. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Ur skyddsjaktsansökan: Jagar, förföljer och biter ihjäl hundarna

Under bara ett par veckor har fyra skyddsjaktsansökningar lämnats in till Länsstyrelsen Gävleborg. Det är en ansökan mer än antalet vargangrepp på hundar i Stagelåsreviret under november – men någon skyddsjakt blir det inte.

Sedan inventeringssäsongen 2019/2020 har länsstyrelsen haft kännedom om reviret Stagelåsen, som ligger i Ljusdals kommun i Gävleborg, men delas med Västernorrland. Den 11 november dokumenterades det senaste angreppet, då i Naggen i Ånge kommun.
Efter det har flera skyddsjaktsansökningar lämnats in.

Biter ihjäl våra jakthundar

Den 28 november lämnades den första av de fyra ansökningarna in. I den konstaterar anmälaren krasst att det ”är bevisat att dom jagar å förföljer biter ihjäl våra jakthundar”.
Några dagar senare, den 5 december, lämnades nästa ansökan in. I den skriver anmälaren att vargarna inte visat någon större rädsla när de rört sig kring passen under jakt. ”De har även försökt tagit våra hundar men som tur va misslyckades dom just denna gång” står det.
Redan dagen efter inkom nästa ansökan, i vilken det fortsatt var jakten med hund som stod i fokus. ”jägare i området är mycket oroliga att släppa våra hundar efter det att vargarna dödat en hund och jagat flera andra”.
I den senaste ansökan, från 14 december lyfter personen att vargarnas beteende är oroväckande eftersom de varit kring en by i flera omgångar, utan att visa rädsla.

En hund per år

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att det dokumenterats ett vargangrepp på hund per år sedan reviret bildades.
Vidare skriver de att det under 2022 konstaterats tre angrepp på hundar, varav två av dessa avbrutits genom att personer skrikit och skjutit i luften. Samtliga tre angrepp skedde under november, men på olika platser och i båda länen.

Når inte upp till kraven

Samtliga ansökningar har nu avslagits med hänvisning till att ansökningarna inte når upp till kraven som ställs. ”Länsstyrelsen konstaterar, med hänvisning till det underlag som inkommit och skadehistoriken i området, att ansökan inte når upp till de krav som finns i jaktlagstiftningen och de riktlinjer som länsstyrelsen har att förhålla sig till. Ansökan ska därför avslås”.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev