Jakthundarna blir offer när vargstammen tillåtits växa till rekordnivå. Foto: Olle Olsson

Mörkt läge för löshundsjakten – ingen vargjakt i hårt drabbat landskap

Sex jakthundar dödades av varg under inledningen av jaktåret. Dessutom dödades en sjunde hund den 8 november.

Det blev en mörk inledning av jaktåret för våra bästa vänner då sex hundar vargdödades i Gävleborg, Dalarna och Värmland under perioden 25 augusti till 2 oktober. Så många hundar har inte dödats av varg under samma period sedan 2015.

Att fler hundar dödats under jaktens inledning än tidigare år kan vara en konsekvens av att vargstammen tillåtits växa sig rekordstor. Fler vargar innebär sammantaget en större risk för såväl hundar som tamboskap.

Tönsenreviret

Två av hundarna har dödats av vargar i Tönsenreviret, Gävleborgs län. Reviret är sedan länge känt som ett problemrevir med upprepade vargskador på hundar och tamboskap. Men någon licensjakt blir det inte tal om. Detta eftersom föräldratiken i reviret är en så kallat genetisk viktig varg. En F1:a, alltså en avkomma till en från öst invandrad varg.

Hur länge är en varg genetiskt viktig – myndigheter och forskare duckar

Flera skyddsjaktsansökningar har under åren även lämnats in på vargar i reviret. Länsstyrelsen har beslutat om avslag på samtliga.

Ännu en attack

Den 8 november dödades en sjunde hund, en smålandsstövare. Stövartiken attackerades under pågående hardrev utanför Edsbyn.

Tiken blev sju år. Det var här var den tredje haren hon hade tagit upp under dagen.

– Hon var en otroligt duktig jakthund, och så slutade det på det här viset. Halva hunden var uppäten. Förmodligen gick det fort och det är kanske en klen tröst, säger ägaren Tore Lindberg till Svensk Jakt.

Smålandsstövare dödad och halvt uppäten av varg

Ingen jakt

Notabelt är att tre av sju hundar dödats av varg under jakt i Hälsingland. Vid den senaste inventeringen berördes landskapet av åtta vargrevir. Trots detta blir det ingen jakt på något revir som berör landskapet vid den kommande licensjakten. Detta efter beslut av länsstyrelsen i Gävleborgs län.

Unik sammanställning av vargdödade hundar

Sedan 2007 har Svensk Jakt en löpande sammanställning av vargdödade hundar i landet. Listan bygger på av redaktionen kända fall där länsstyrelsen besiktigat hundarna och bedömt dem vara vargdödade.

Sammanställningen kan du läsa här

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev