En smålandsstövare har dödats av varg. Arkivfoto: Jan Henricson

Smålandsstövare dödad och halvt uppäten av varg

En smålandsstövare har dödats av varg. Hunden var halvt uppäten när den hittades av ägaren. Stövaren hade drivit hare hela dagen och vargen eller vargarna gick på hundens skall och dödade den.
Varning för obehaglig bild i artikeln!

Det var på tisdagen som smålandsstövaren drev hare på Ovanåkers södra viltvårdsområde, nära Edsbyn. Plötsligt såg hundägaren Tore Lindberg på pejlen att tiken var stilla och efter mödosamt sökande kunde han hitta sin jaktkamrat, som var halvt uppäten.

– Det tog en stund för jag har problem med knäet. Hon låg 400 meter från väg i ett område om var både markberett och röjt, säger Tore Lindberg.

Tredje haren

Tiken blev sju år. Det var här var den tredje haren hon hade tagit upp under dagen.

– Hon var en otroligt duktig jakthund, och så slutade det på det här viset. Halva hunden var uppäten. Förmodligen gick det fort och det är kanske en klen tröst.

Så sent som förra veckan jagade han hare i samma område med sin tik. Den gången var även ena barnbarnet med på jakten.

– Tur att det inte hände då. Men jag ska snart operera knäet och jag tänkte i morse att det här kanske var sista släppet för säsongen, och så gick det såhär, säger Tore Lindberg bedrövat.

 

Den vargdödade smålandsstövaren. Foto: Länsstyrelsen

Sone Persson är naturbevakare för länsstyrelsen i Gävleborgs län. Han är säker på att stövaren dödats av varg. Platsen där hunden dödades ligger där Mållångenreviret fanns förra vintern.

– Min gissning är att det är varg från Mållångenreviret som dödat hunden, men det finns vargar överallt så säker kan jag inte vara, säger Sone Persson.

Det här är den andra attacken på hundar som skett i höst inom reviret. Tidigare har en jämthund skadats. I samband med attacken hittades vargspillning i närområdet och dna-analys av spillningen visar att det var hanen i Mållångenreviret som varit på platsen den gången.

Ändrat beteende?

Sone Persson tycker sig ha märkt att vargarna i Hälsingland bytt beteende.

– De går på skall och söker upp och dödar hundar. Det har inträffat två gånger i höst i Tönsenreviret och nu har två hundar angripits av varg i Mållångenreviret när de jagat med skall, konstaterar han.

Vad kan det bero på att vargarna söker upp hundar som skäller?

– Det kan jag bara spekulera i. Kanske beror det på ökad konkurrens, kanske har de mindre mat än tidigare eller också beror det på något annat, säger Sone Persson.

Ingen vargjakt i Hälsingland

Den 2 januari inleds licensjakten på 75 vargar i Sverige. I Hälsingland tillåts dock ingen jakt på varg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev