En jämthundstik har attackerats och dödats av vargar norr om Hällefors. När hundföraren fann tiken stod två vargar och åt av den döda hunden. Foto: Privat

Femårig jaktchampion dödad av två vargar

Premium

En femårig jaktchampion dödades under lördagen av vargar norr om Hällefors i Örebro län. När hundföraren fann jämthundstiken stod två vargar och åt på den då döda hunden.

Hundföraren hade lånat tiken av sin bror för att jaga älgkalv i ett område nära Hällefors. Redan tidigt på dagen fick hunden tag på en älgkviga som inte var lovlig. Flera försök att kalla in hunden misslyckades, och ledde till slut fram till att älgen skenade ut ur jaktmarken.

När hundföraren åter kom nära hunden hade han henne på 450 meters avstånd. Allt tydde på att hon stod i ståndskall på älgen. Det var rejält blåsigt i området men inte ens på 200 meter hörde hundföraren några skall, vilket han upplevde som märkligt. När han kom nära hunden upptäckte han två vargar men förstod först inte att det var hans hund de stod och åt på.

Några sekunder senare flydde vargarna från platsen.

 

Gått ur marken

– Han hade ingen bössa med sig, så han kunde ändå inte skjuta, säger ägaren till tiken, som inte vill uppge sitt namn med risk för otrevliga samtal och påhopp.

Vargangrepp på människa krävs för omedelbar skyddsjakt

Från upptagsplatsen hade jämthundstiken förflyttat sig två mil fram till den plats där hon dödades.

– Hon var en extremt duktig älghund, slutade aldrig att jaga och det är väl de hundarna som löper större risk att bli tagna av varg, säger hundägaren.

 

Lämna hunden

Efter angreppet kontaktade brodern länsstyrelsen i Örebro län. Där fick han kontakt med en handläggare som tog emot informationen och förklarade att han skulle återkomma. Efter 2,5 timme, då det redan blivit mörkt, ringde handläggaren och gav beskedet att hunden skulle lämnas i skogen eftersom länsstyrelsen inte hade någon att skicka till platsen.

Men då brast för hundens ägare.

– Den här människan menade på fullt allvar att min hund och vår familjemedlem skulle ligga kvar öppet i skogen som ett smörgåsbord för varg, räv och korp. Det var inte bara ovärdigt mot min hund, det var också ovärdigt mot oss som hade drabbats av vargattacken, säger hundägaren.

 

Fraktade hem hunden

Det hela slutade med att hunden bars ut till bilväg och fick följa med hem. Under söndagen har jämthundstiken besiktigats av länsstyrelsens personal som fastställt att hon dödats av varg.

– Hon hade djupa bett i strupen som förmodligen varit direkt dödande, säger hundägaren.

Så vill Naturvårdsverket utveckla skyddsjakten på varg

Tjänstemannen som tog det första samtalet efter vargattacken har under söndagen hört av sig till hundägaren.

– Han ringde och bad om ursäkt, och menade att han hade jämställt hunden med ett får eller andra djur som kan dödas av varg. För mig var det bara idiotiskt och det gjorde mig väldigt arg och besviken, men han bad i vart fall om ursäkt och lovade att det aldrig ska hända igen, säger hundägaren.

 

Vargrevir i Örebro län 2018/2019. Nörrsjön ligger i den norra delen av länet och delas med Dalarna. Karta: Länsstyrelsen

Sändarförsedda vargar

Angreppet skedde i Norrsjönreviret där vargar har försetts med sändarhalsband. Ingen av de sändarförsedda vargarna fanns på platsen för angreppet, enligt länsstyrelsens uppgifter till hundägaren. Under 2019 skedde föryngring i Norrsjön reviret enligt länsstyrelsens redovisning efter inventeringssäsongen 2018/2019.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev