Jägarna kan räkna med att Polisen kommer att göra fler kontroller av deras vapenförvaring. Foto: Lars-Henrik Andersson/Fredrik Larsson/Mostphotos

Extra anslag kan öka polisens kontroll av jägarnas vapenförvaring

De 50 miljoner kronor i extra anslag som Polisen fått för att korta handläggningstiderna för vapenlicenser innebär att myndigheten också ser andra möjligheter på vapenområdet. Enligt uppgifter till Svensk Jakt kommer kontrollerna av jägares och sportskyttars vapenförvaring att öka.

Vid ett möte mellan nationellt vapenansvariga vid Polisen, Jägareförbundet och Skyttesportförbundet då föreskrifterna för skjutbanor stod på agendan, informerade myndighetens chef för vapenfrågor, Magnus Roglert, också om vad man nu gör för att korta de långa handläggningstiderna vid ansökan om vapenlicenser.

Budgetbeslut kan förkorta handläggningstider för vapenlicenser

Tydlig skrivning

Det handlar i första hand om att anställa fler vapenhandläggare, särskilt regionalt men också nationellt. Till det fick myndigheten i höstas 50 miljoner öronmärkta kronor, då riksdagen antog Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas budget.

Vad pengarna ska användas till framgår tydligt av skrivningen i budgeten:

”Sveriges riksdag har tidigare tillkännagivit att licensförfarandet bör överföras till en ny jakt- och viltmyndighet, det finns dock anledning att förstärka handläggarstödet redan nu – för att säkerställa att tillståndshanteringen kan ske snabbt och samtidigt hålla en hög rättssäkerhet. Polisen tillförs 50 miljoner kronor per från 2022 och framåt för att möjliggöra kortade handläggningstider rörande vapenlicenser.”

Långa handläggningstider för vapenlicenser – så länge får du vänta i ditt län

Kontroll av förvaring

I takt med att handläggningstiderna kortas räknar Polismyndigheten att det ges utrymme för att vidta andra åtgärder som man inte hunnit med, som att kontrollera vapenhandlare och att göra kontroller av jägares och sportskyttars vapenförvaring.

Svensk Jakt har sökt ansvariga vid Polisen inför skrivandet av den här artikeln, utan att lyckas. Vi kan få tala med en centralt placerad ansvarig på måndag som först.

Att komma fram till en vanlig vapenhandläggare via 114 14 för att fråga vilka instruktioner som gått ut, satte tålamodet på hårda prov. Efter att ha väntat i över en timme och avancerat från plats 107 till plats 27, för att därefter upplysas om att man är tillbaka på plats 80 i kön kan få vem som helst att ge upp.

Polisen kritiseras av JO – brister i handläggningen av vapenlicenser

Tid över

Men Svenska Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa, som deltog på mötet med polisledningen, bekräftar att Polismyndigheten nu ser möjligheter att öka kontrollerna av vapenhandlare samt av vanliga jägares vapenförvaring. Något man ska göra, enligt vapenlagen.

Svenska Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa. Foto: Jan Henricson

– Det var budskapet, att när man kapar handläggningstiderna för licensansökningar till acceptabla nivåer blir det tid över till sådana åtgärder, säger Ola Wälimaa.

Han uppmanar därför jägare som är osäkra på till exempel vilken standard deras vapenskåp håller, att se över sin förvaring.

– Polisen bör höra av sig först om de vill kontrollera vapenförvaringen, och informera om att en kontroll är på gång så att man är hemma när de kommer. I vilken utsträckning sådana kontroller kommer att ske vet jag inte, men budskapet från Polismyndigheten var att fler jägare än nu kan komma att få polisbesök, säger Ola Wälimaa.

 

Öronmärkta pengar

Moderaternas talesperson i vapenfrågor Sten Bergheden blir förvånad när han hör om Polismyndighetens satsning på fler kontroller.

Moderaternas talesperson i vapenfrågor, Sten Bergheden.

– Det ansvaret har Polisen ständigt. Om utökade kontroller blir en följd av att man lyckats pressa ner ansökningstiderna till godtagbara nivåer är det en sak, men de 50 miljoner kronor extra som riksdagen anslog i sin budget ska gå till licenshanteringen och ingenting annat, säger Sten Bergheden.

Han hoppas nu att myndigheten utnyttjar tillfället, och inte sparar några ansträngningar för att komma till rätta med det mångåriga problemet.

– Vi måste följa upp hur det öronmärkta anslaget används. Om Polisen använder det till annat än vad som sägs i riksdagsbeslutet är det inte acceptabelt, säger Sten Bergheden.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev