Två EU-parlamentariker besökte på fredagen Svenska Jägareförbundet på Öster Malma. Karl-Heinz Florenz och Bendt Bendtsen flankeras av Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld och förbundsstyrelseledamoten Torbjörn Larsson. Foto: Martin Källberg

Två EU-parlamentariker besökte på fredagen Svenska Jägareförbundet på Öster Malma. Karl-Heinz Florenz och Bendt Bendtsen flankeras av Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld och förbundsstyrelseledamoten Torbjörn Larsson. Foto: Martin Källberg

EU-toppar: ”Beslut om vargjakt ska fattas av medlemsstaterna”

Svenska Jägareförbundets högkvarter Öster Malma gästades på fredagen av Karl-Heinz Florenz och Bendt Bendtsen, båda EU-parlamentariker – och jägare.
– Självklart ska beslut om vargjakt i Sverige fattas av Sveriges riksdag, inte av EU-kommissionen i Bryssel, säger Karl-Heinz Florenz.

Tyske Karl-Heinz Florenz, som i EU-parlamentet representerar CDU (Tysklands Kristdemokratiska Union), och danske Bendt Bendtsen (Konservative Folkeparti) är ordförande respektive vice ordförande i EU-parlamentets tvärpolitiska grupp (Intergroup) för biologisk mångfald, landsbygd, jakt och fritidsfiske. Gruppen har cirka 110 medlemmar av de totalt 751 ledamöterna i EU-parlamentet.

Om Bendt Bendtsen kan nämnas att han, innan valet till EU-parlamentariker, var ekonomi- och handelsminister samt vice statsminister 2001–2008 i Anders Fogh Rasmussens tre regeringar.

Vid fredagens möte presenterades Svenska Jägareförbundet och dess verksamhet för EU-parlamentarikerna av förbundsstyrelseledamot Torbjörn Larsson och förbundets generalsekreterare Bo Sköld.

 

Vapenfrågan ännu inte i hamn

Svensk Jakt fick under eftermiddagen en kort pratstund med Florenz och Bendtsen, då de fick utveckla sina tankar om vapendirektivet och vargfrågan.

Den tvärpolitiska grupp de båda EU-parlamentarikerna företräder har haft en viss roll i att mota bort de mest halsbrytande delarna av det ursprungliga förslaget till nytt vapendirektiv i EU.

– Kommissionen hade från början fel ingång i frågan om nytt vapendirektiv, eftersom det tillkom som en reaktion på terrorattentat. Vi vet ju alla att det finns en fundamental skillnad här, mellan jägarnas och sportskyttarnas vapen och de vapen som används av terrorister, säger Karl-Heinz Florenz.

– Vi tog in ett flertal experter från olika delar av Europa, för att låta dem berätta om hur man redan idag hanterar vapenfrågan på olika sätt, i olika länder. Det vi kunde visa är att det inte funkar med ”one size fits all” i den här frågan: medlemsstaterna har olika lösningar och vissa fungerar redan mycket bra, säger Bendt Bendtsen.

Karl-Heinz Florenz är övertygad om att de kommer att hitta en lösning.

– Jag kommer inte att acceptera att laglydiga jägare och sportskyttar drabbas av långtgående restriktioner på grund av kriminella element, säger han.

• Frågan om vapendirektivet är ännu inte avgjord. Hur ser ni på risken för jägarna att bli av med sina halvautomatiska kulvapen?

– Det kommer förmodligen att bli en begränsning vad gäller magasinsstorleken. Saken är inte avgjord ännu, men det kommer sannolikt att bli en begränsning som ligger på en nivå som åtminstone inte drabbar jägarna, säger Karl-Heinz Florenz.

 

”Ramar, inte detaljer”

Vargfrågan har länge varit en överhettad fråga i Sverige. I takt med vargstammens utbredning börjar det nu även ”brännas” lite under fötterna även på EU-nivå. För oavsett var i världen vargen finns, finns det även konflikt med människa.

– Europeiska unionen bör acceptera att EU skapar ramarna för regelverket, men inget mer detaljerat än så. Detaljerna bör beslutas i de berörda länderna. Självklart ska beslut om vargjakt i Sverige fattas av Sveriges riksdag, inte av EU-kommissionen i Bryssel, säger Karl-Heinz Florenz.

Han berättar även att han under mötet med Svenska Jägareförbundet fått många nya kunskaper avseende vargfrågan och dess komplexitet i Sverige. Ett exempel är det faktum att en avsevärd del av Sveriges yta utgörs av renskötselområde. Något som i praktiken gör att vargarna på Skandinaviska halvön är samlade i ett litet område söder om renskötselområdet – vilket komplicerar frågan om genetiskt tillskott via invandring av varg.

– Det var något helt nytt för mig. Vi kommer att träffa ledningen för generaldirektoratet för miljö, alltså den del av EU-kommissionen som arbetar med vargfrågan, och förklara detta. Jag är ett hundra procent säker på att de inte heller känner till det här, säger Karl-Heinz Florenz.

Bendt Bendtsen fyller i:

– När jakten har så bred acceptans i Sverige, 86–87 procent av befolkningen stöder jakten, är ju det en stark indikation på att Sverige lyckats väl med sin viltförvaltning och att man klarar av att sköta jaktfrågorna på egen hand. Det borde EU-kommissionen ta fasta på.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev