Ett samhällsuppdrag i jaktens tjänst

Nr 9 2012 Är det allmänna uppdraget en fotboja som hindrar Svenska Jägareförbundet att driva medlemmarnas frågor? Svaret är ett entydigt nej.

Men låt oss ta allt från början och se uppdraget som en möjlighet. Sedan 1938 har Svenska Jägareförbundet haft samhällets uppdrag att leda delar av den svenska jakten och viltvården, detta sker genom ett statligt uppdrag som kallas ”Allmänna uppdraget”. Staten ställer resurser till förfogande för det allmänna uppdraget genom viltvårdsfonden, som betalas av oss jägare via den årliga jaktkortsavgiften.

Att arbetet utförts på ett tillfredsställande sätt vittnar den långa tid som förbundet haft delansvaret för jaktens utveckling i Sverige. Genom de resurser som tillförts genom allmänna uppdraget, har vi i förbundet kunnat utveckla en mycket kompetent organisation för att hantera jakt och viltvårdsfrågor – för samhället och oss jägare. Samtidigt är det angeläget att förbundets suveränitet och värderingar som medlemsorganisation kan hävdas i kontakt med myndigheter, politiker och andra aktörer.

Att förbundet har en uppdragsfinansiering från staten gör därför inte förbundet till en förlängd arm av staten. Om det i något fall skulle innebära en intressekonflikt är valet enkelt – vi företräder våra medlemmars intressen och därmed tackar vi nej till att utföra de delarna.

Jägarna har under de senaste åren upplevt skarpare konflikter med andra intressen, som inte alltid delar vår syn på viltvård och jakt. I olika debattinlägg och diskussionsforum uttrycks ibland häpnadsväckande tankar och uppfattningar. Kanske är det ett av flera uttryck för den urbanisering som nu har pågått i många decennier och att allt färre människor har en naturlig kontakt med skog, vilt och landsbygd. En stor del av anslaget i det allmänna uppdraget går till information; om viltvård, viltförvaltning och jakt. Troligen räcker det inte till i framtiden. Idag behövs mer informationsinsatser och dessa är också viktigare än någonsin.

Det kitt som håller ihop vårt samhälle är respekt för varandra och de olika intressen vi står för. Jakten är idag respekterad bland de flesta svenskar, men med den utveckling som kan skönjas är det osäkert om vi kan behålla den legitimiteten när allt fler tappar kontakten med naturen.

Den enormt rika jaktbara fauna vi har i vårt land är en tillgång för alla medborgare. Den är resultatet av en lång och framgångsrik viltförvaltning i vilken jakten naturligtvis är ett avgörande inslag. Därför är det så viktigt att vi genom det allmänna uppdraget kan fortsätta att sprida kunskapen om jaktens förutsättningar och hur nödvändig den är för en rik fauna. Inför den översyn av jaktlagstiftningen som landsbygdsministern aviserat har dessa frågor fått ny aktualitet.

Våra ledord STOR, STARK och OMTYCKT passar synnerligen väl in i dagens situation. Vi måste vara en stor organisation för att beslutsfattare ska lyssna på oss, vi måste vara starka genom kunskap, erfarenhet och lokal förankring och vi måste vara omtyckta bland den allmänhet som inte jagar för att jakten ska bli respekterad, som en viktig del i vår skötsel av vår fauna. Vi är en stark organisation med stor kompetens och lokal förankring, men vi måste säkerställa att vi är tillräckligt omtyckta hos allmänheten.

Här ligger en stor utmaning för oss i förbundet i framtiden. Låt oss anta utmaningen!

Björn Sprängare, Ordförande
Bo Sköld, Generalsekreterare

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev