lördag 30 september

Jägareförbundet Dalarna har fått avslag på sin begäran om att inhibera bildandet av Ödmårdens älgförvaltningsområde. Foto: Kjell-Erik Moseid

Domstol säger nej till jägare i Dalarna

Premium

Förvaltningsrätten säger nej till Jägareförbundet Dalarnas begäran om att inhibera länsstyrelsens beslut att bilda Ödmårdens älgförvaltningsområde, i avvaktan på att överklagandet avgörs av domstolen.

När länsstyrelserna i Dalarna och Gävleborg beslutade att bilda Ödmårdens älgförvaltningsområde, som sträcker sig från Falun i sydväst till Söderhamn i nordost, överklagade Jägareförbundet Dalarna beslutet till Förvaltningsrätten i Falun. Svensk Jakt berättade om det här.

Överklagar beslut om stort älgförvaltningsområde

 

Stort område

Jägareförbundet befarar att det stora älgförvaltningsområdet som omfattar 578.900 hektar ska leda till sämre samverkan, minskat lokalt inflytande och toppstyrning.

I sin överklagan tar Jägareförbundet Dalarna upp felaktigheter som man anser ha begåtts när beslutet om nya förvaltningsområdet fattades, och att det därför bör upphävas. Bland annat hänvisar man till propositionen om den nya älgförvaltningen där det sägs att viltförvaltningsdelegationen ska besluta om nya älgförvaltningsområden. Något som inte har gjorts när Ödmården bildades.

 

Mot lagen

I avvaktan på förvaltningsrättens utslag ville man att beslutet skulle inhiberas, då arbetet med området kan komma att påbörjas innan det blir ett utslag i domstolen.

Men till det säger förvaltningsrätten nej. Domstolen slår man fast att de överklagade besluten gäller först från den 1 mars 2021, och att det intill dess inte är lagligen möjligt att inhibera dem, samt att inhibition inte fyller någon funktion.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev