Publicerad 2 juni 2020 - 16:14

Jägareförbundet Dalarna har fått avslag på sin begäran om att inhibera bildandet av Ödmårdens älgförvaltningsområde. Foto: Kjell-Erik Moseid

Domstol säger nej till jägare i Dalarna

Premium

Förvaltningsrätten säger nej till Jägareförbundet Dalarnas begäran om att inhibera länsstyrelsens beslut att bilda Ödmårdens älgförvaltningsområde, i avvaktan på att överklagandet avgörs av domstolen.

När länsstyrelserna i Dalarna och Gävleborg beslutade att bilda Ödmårdens älgförvaltningsområde, som sträcker sig från Falun i sydväst till Söderhamn i nordost, överklagade Jägareförbundet Dalarna beslutet till Förvaltningsrätten i Falun. Svensk Jakt berättade om det här.

Överklagar beslut om stort älgförvaltningsområde

 

Stort område

Jägareförbundet befarar att det stora älgförvaltningsområdet som omfattar 578.900 hektar ska leda till sämre samverkan, minskat lokalt inflytande och toppstyrning.

I sin överklagan tar Jägareförbundet Dalarna upp felaktigheter som man anser ha begåtts när beslutet om nya förvaltningsområdet fattades, och att det därför bör upphävas. Bland annat hänvisar man till propositionen om den nya älgförvaltningen där det sägs att viltförvaltningsdelegationen ska besluta om nya älgförvaltningsområden. Något som inte har gjorts när Ödmården bildades.

 

Mot lagen

I avvaktan på förvaltningsrättens utslag ville man att beslutet skulle inhiberas, då arbetet med området kan komma att påbörjas innan det blir ett utslag i domstolen.

Men till det säger förvaltningsrätten nej. Domstolen slår man fast att de överklagade besluten gäller först från den 1 mars 2021, och att det intill dess inte är lagligen möjligt att inhibera dem, samt att inhibition inte fyller någon funktion.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram