Publicerad 13 maj 2020 - 11:05

Enligt Jägareförbundet Dalarna blir älgförvaltningen sämre när förvaltningsområden är så stora att det lokala inflytandet försvinner. Foto: Jan Henricson

Överklagar beslut om stort älgförvaltningsområde

Jägareförbundet Dalarna överklagar beslutet att bilda Ödmårdens älgförvaltningsområde, som omfattar delar av både Dalarnas och Gävleborgs län. Enligt förbundet slår det sönder fungerande älgförvaltning.

I april beslutade länsstyrelserna i Dalarna och Gävleborg att bilda Ödmårdens älgförvaltningsområde som sträcker sig från Falun i sydväst till Söderhamn i nordost. Området omfattar 578.900 hektar.

Men medan länsstyrelserna ser en effektivare älgförvaltning pekar Jägareförbundet Dalarna på riskerna för minskat lokalt inflytande, toppstyrning och en sämre samverkan.

Ett av gamla förvaltningsområden som drabbas är Lumsheden med stora marker inom Falu kommun.

Ulf Berg.

– Vi har fått starka reaktioner från våra medlemmar i Falu kommun om att man ser en uppenbar risk att det kommer bli ännu mer toppstyrning i älgförvaltningen, att man ska få kraftigt minskade möjligheter att kunna påverka älgstammen. Det är en uppfattning länsföreningen delar. Därför tycker vi att det är självklart att överklaga beslutet, säger Ulf Berg, ordförande för Jägareförbundet Dalarna.

 

Utan delegation

Jägareförbundet pekar i sin överklagan till Förvaltningsrätten i Falun på felaktigheter som man ansett begåtts när beslutet om nya förvaltningsområdet fattades, och att det därför bör upphävas.

– I propositionen om den nya älgförvaltningen framgår att det är viltförvaltningsdelegationen som ska besluta om inrättandet av älgförvaltningsområden. Här har länsstyrelsen i Dalarna tydligt tagit en viljeriktning mot större förvaltningsområden utan att ens rådfråga delegationen, säger Ulf Berg.

 

Sämre samverkan

Länsförbundet hänvisar också till forskning bedriven vid Sveriges lantbruksuniversitet där det framgår att stora förvaltningsområden försvårar samverkan kring förvaltningen.

Något som understryks av en undersökning som Jägareförbundet Dalarna gjort mellan större och mindre förvaltningsområden i Dalarna, Gävleborg och Värmland. Tre län som liknar varandra.

– Älgförvaltningsområden på över 150.000 hektar tenderar att ha en sämre måluppfyllnad än vad mindre områden har. Att då gå från mindre områden till områden på närmare 600.000 hektar blir inget annat än ett stolpskott inom förvaltningen, säger Filip Ånöstam, jaktvårdskonsulent i Dalarna, i ett pressmeddelande från Jägareförbundet Dalarna.

 

Begär inhibition

Med risk för att det kan dröja innan förvaltningsrätten kommer till ett utslag, begär Jägareförbundet Dalarna att beslutet inhiberas, då arbetet inom det nybildade älgförvaltningsområdet kan komma att påbörjas före ett utslag i domstolen.

Jägareförbundet Dalarna är heller inte ensamt om att ha överklagat beslutet, då ytterligare två markägare och jakträttsinnehavare har överklagat och där de framför i stort sett samma kritik mot beslutet som länsföreningen.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Redskapsboden!

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram