1 mars inleds licensjakten på lodjur. Foto i hägn: Olle Olsson

Domstol avslår samtliga överklaganden om lodjursjakt

Premium

Det blir ingen utökad licensjakt på lodjur i Dalarna. Och lodjursjakten stoppas heller inte i något av de län där länsstyrelsens jaktbeslut har överklagats av jaktkritiska föreningar.

Olle Olsson Publicerad 18 februari 2020 - 12:45

Jägareförbundet Dalarna har överklagat länsstyrelsens beslut att tillåta licensjakt på 15 lodjur eller max 7 honor över 14 kilo. Förbundet anser att tilldelningen har fattats på felaktiga siffror som grund eftersom länsstyrelsen använt en felaktig omräkningsfaktor för lodjur. Därför anser Jägareförbundet Dalarna att tilldelningen är för låg för att nå den förvaltningsnivå på lodjur som fattats av länets viltförvaltningsdelegation.

Jägareförbundet vill istället att 28 lodjur ska fällas i länet.

 

Avslår överklagan

Men förbundets yrkande får inget gehör av Förvaltningsrätten i Luleå. Domstolen skriver i sitt beslut att förvaltningsrätten inte har några skäl för att ifrågasätta länsstyrelsens inventeringsuppgifter, som är grunden för bedömning av licensjakt av lodjur.

Hårt tryck på domstol efter besluten om lojakt

Domstolen skriver: ”Vad gäller Jägareförbundet Dalarnas förslag om utökning av jaktuttaget kan förvaltningsrätten konstatera att de uttag som föreslås skulle reducera länets stam med över 30 procent. Detta skulle enligt förvaltningsrättens mening innebära en omotiverad risk för stammens bevarande i länet.”

 

Nej till jaktkritiker

I övrigt avslår Förvaltningsrätten i Luleå samtliga överklaganden av licensjakt på lodjur och jakten får alltså fortgå i enlighet med länsstyrelsernas beslut.

Så blir årets lodjursjakt

Föreningen Jaktkritikerna har överklagat licensjakten på lodjur i samtliga län. Svenska Rovdjursföreningen, Naturskyddsföreningen och Nätverket Lo & Varg har också de förgäves överklagat några av länsstyrelsernas beslut om licensjakt på lodjur.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram