Publicerad 8 januari 2020 - 14:45

Jägareförbundet Dalarna överklagar tilldelningen vid årets lodjursjakt.

Jägareförbundet Dalarna överklagar tilldelningen för årets lodjursjakt. Foto: Joakim Brobeck / Mostphotos

Fel antal och påhittade mål anser förbundet – som överklagar lotilldelning

Premium

Länsstyrelsen har använt fel siffror när myndigheten fattade beslut om licensjakt på lodjur. Dessutom har påhittade antalsmål för lodjur återigen använts. Det anser Jägareförbundet Dalarna som därför överklagar lojaktbeslutet till domstol.

I Naturvårdsverkets nationella förvaltningsplan för lodjur framgår klart och tydligt att den så kallade omräkningsfaktorn för lodjur ska vara 5,48 i det mellersta rovdjursförvaltningsområdet. Utom i Gävleborg, Dalarna och Värmland där faktorn istället ska vara 6,24.

Omräkningsfaktorn används när lodjursstammens storlek ska räknas fram utifrån antalet lodjursföryngringar, alltså honor med ungar, som länsstyrelsen har hittat under vinterns inventeringar.

 

Från Naturvårdsverkets nationella förvaltningsplan för lodjur.

I Gävleborg och Värmland baseras förvaltningsnivån, alltså så stor som stammen ska syfta till att vara, för lodjursstammen i antalet föryngringar och därmed har omräkningsfaktorn en något mindre betydelse när eventuell tilldelning för licensjakten ska tas fram.

 

11 lodjur färre

Men i Dalarna anger förvaltningsplanen för lodjur att det i länet istället ska finnas 36–65 individer för att förvaltningsnivån ska vara nådd.
Vid den senaste inventeringen hittades 14 föryngringar av lodjur i Dalarnas län. Med rätt omräkningsfaktor motsvarar det 88 lodjur, alltså 23 fler än den högsta nivån i den beslutade förvaltningsnivån.

Men länsstyrelsen använde istället, felaktigt, omräkningsfaktor 5,48 och därmed fanns det plötsligt bara 77 lodjur. Alltså 12 fler än det högsta beslutade intervallet i förvaltningsnivån i länet.

 

Jakt på 15 lodjur

Länsstyrelsen Dalarna beslutade den 18 december 2019 om licensjakt efter högst 15 lodjur varav högst 7 honor över 14 kilo får fällas i Dalarnas län.

Det beslutet överklagas nu av Jägareförbundet Dalarna. Förbundet anser att jakt på 15 lodjur inte räcker för att komma ner till det beslutade förvaltningsmålet. Förbundet anser dessutom att honkvoten ska tas bort.

Jägareförbundet Dalarna skriver i sin överklagan till Förvaltningsrätten i Luleå i och med att fel omräkningsfaktor har använts i beslutet är länsstyrelsens lotilldelning för låg för att nå det beslutade målet.

 

Påhittade antalsmål

För två år sedan avslöjade Svensk Jakt att länsstyrelsernas lodjurstilldelningen den gången baserades på ett antalsmål som inte finns, nämligen regionala förvaltningsmål. Något sådant mål existerar inte i förvaltningen utan har hittats på av länsstyrelsernas tjänstemän.

Lodjursjakt: Tjänstemännens påhittade mål kan hålla nere tilldelningarna

De enda antalsmål länsstyrelserna har att förhålla sig till när de fattar beslut om lojakt är de länsvisa målen samt miniminivån för det mellersta rovdjursförvaltningsområdet. Några regionala förvaltningsmål för lodjursstammen existerar däremot inte.

 

Togs bort

Inför 2019 års licensjakt på lodjur togs det påhittade antalsmålet bort. Men inför årets licensjakt har det återigen återuppstått. Den här gången finns det felaktiga förvaltningsmålet för det mellersta rovdjursförvaltningsområdet med i den beräkningsmodell som gjorts av lodjursforskare. Beräkningsmodellen ligger till grund för årets licensjaktbeslut för lodjur i Mellansverige.

Lodjursjakt: Tjänstemän backar från påhittade antalsmål

Även detta underkänner Jägareförbundet Dalarna i sin överklagan av licensjaktbeslutet för lodjur.

Jägareförbundet Dalarna anser att 28 lodjur ska fällas i länet vid årets licensjakt.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram