Luleå förvaltningsrätt prutar på lotilldelningen i Örebro län och hänvisar i sin dom till antalsmål som inte finns Foto: Mostphotos

Luleå förvaltningsrätt prutar på lotilldelningen i Örebro län och hänvisar i sin dom till antalsmål som inte finns Foto: Mostphotos

Domstol hittade på eget antalsmål i dom om lojakt

Förvaltningsrätten i Luleå prutade efter överklagan ner antalet lodjur som ska fällas vid årets licensjakt i Örebro län. I domen hänvisar förvaltningsrätten till måltal som inte existerar inom lodjursförvaltningen.

Olle Olsson Publicerad 19 februari 2019 - 13:19

I år skulle det enligt länsstyrelsens beslut fällas tre lodjur i Örebro län. Men liksom vid övriga beslut om jakt på stora rovdjur överklagades jaktbeslutet till Förvaltningsrätten i Luleå. Den här gången var det organisationen Jaktkritikerna som överklagade.

 

Körde över domare

Och förvaltningsrätten gick i alla fall delvis på överklagandens sida och prutade ner tilldelningen till två lodjur. Detta efter att de tre nämndemännen Ferid Letic (S), Martin Östling (MP) och Terttu Kult (V) gått emot domare Eva Westerlunds uppfattning om att överklagan skulle avvisas i sin helhet.

 

Skärmavbild ur förvaltningsrättens dom.

Skärmavbild ur förvaltningsrättens dom.

I domen skriver förvaltningsrätten i Luleå: ”Ett jaktuttag om tre lodjur riskerar alltså att försvåra upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus i vart fall regionalt.”

Problemet är att det inte finns något mål som anger ”regional gynnsam bevarandestatus”. I förvaltningsplanerna finns bara en gynnsam bevarandestatus för lodjur – och den är nationell.

 

Skärmavbild ur förvaltningsrättens dom.

Skärmavbild ur förvaltningsrättens dom.

Lite längre ner i sin dom slår dock förvaltningsrätten plötsligt fast att en avskjutning om tre lodjur ”riskerar att försvåra upprätthållandet av en gynnsam bevarandestatus.”
Vilken gynnsam bevarandestatus som förvaltningsrätten menar är oklart när man läser domen. Men enligt domare Eva Westerlund är det den nationella gynnsamma bevarandestatusen för lodjur som rätten menar i sin dom.

 

332 lodjur över GYBS

Gynnsam bevarandestatus, GYBS, för lodjur i landet är 870 lodjur. Vid förra säsongens inventeringar hittades 1.202 lodjur. I Mellansverige skulle det enligt länsstyrelsernas beslut fällas totalt 24 lodjur. Ett antal som förvaltningsrätten i Luleå alltså prutat ner till 23.

 

Står därmed Sveriges lodjursstam och faller med ett enda lodjur i Örebro län?

– Domen har fattats av en majoritet som bland annat anser detta, säger Eva Westerlund.

 

Jag läser domen som att förvaltningsrätten hittat på ett eget måltal och sedan dömer efter det påhittade målet. Vad har du att säga om det?

– Det är naturligtvis inte bra att domen kan tolkas på det på det sättet som du gör. Det får jag och domstolen ta på oss, säger Eva Westerlund.

 

Över golvet

Även i Mellansverige är lodjursstammen betydligt högre än det golv på 62 familjegrupper av lodjur som ska finnas i området. Totalt hittades 75,5 familjegrupper i Mellansverige vid förra säsongens inventeringar. Varje familjegrupp av lodjur motsvarar ungefär sex lodjur.

Innan länsstyrelserna fattar beslut om lodjursjakt har det inventerats, forskare har fått säga sitt om ett lämpligt jaktuttag och länsstyrelserna inom det Mellansvenska rovdjursförvaltningsområdet har gemensamt kommit fram till hur många lodjur som ska fällas – och inom vilka län det ska jagas lodjur.

 

Förvaltningsrätten i Luleå prutar ner tilldelning med ett lodjur. Ska man se förvaltningsrätten som en viltförvaltande myndighet?

– Vi är satta till att överpröva myndighetsbeslut och kan därmed ändra i myndigheternas beslut, säger Eva Westerlund.

 

Överklagad dom

Länsstyrelsen i Örebro län har valt att överklaga förvaltningsrättens dom till Kammarrätten i Sundsvall. Länsstyrelsen anser att tre lodjur ska fällas vid årets licensjakt i nom länet. Kammarrätten har ännu inte avkunnat dom i målet.

Licensjakten på lodjur inleds 1 mars.

 

Svensk Jakt har även varit kontakt med två av nämndemännen som dömt i målet om lodjursjakt i Örebro län. Nämndemännen har dock valt att inte svara på tidningens frågor.

Fakta

Förvaltningsrätten i Luleå hanterar sedan 2016 samtliga överklagningar av jakt på stora rovdjur. Detta efter att regeringen ville ha en enhetligare bedömning av de överklagningar som görs rörande rovdjursjakten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev