Länsstyrelsen i Örebro län delar inte förvaltningsrättens tolkning av begreppet gynnsam bevarandestatus.

Länsstyrelsen i Örebro län delar inte förvaltningsrättens tolkning av begreppet gynnsam bevarandestatus. Foto: Mostphotos

Länsstyrelsen överklagar dom om lodjursjakt

Länsstyrelsen i Örebro län överklagar Luleå förvaltningsrättens beslut om att sänka lodjurstilldelning från tre till två lodjur för länet. Länsstyrelsen håller fast vid att tre lodjur ska skjutas och det blir nu kammarrätten som får avgöra frågan.

Olle Olsson Publicerad 20 februari 2019 - 14:17

Svensk Jakt har tidigare avslöjat att förvaltningsrätten bygger sin dom på ett måltal som inte finns, nämligen regional gynnsam bevarandestatus.

Det finns bara en gynnsam bevarandestatus för lodjur och det är nationell. Enligt den senaste inventeringen fanns då 1.202 lodjur i landet. 870 är gynnsam bevarandestatus för lodjur i landet.

 

Jaktutrymme för tre lodjur

Länsstyrelsen i Örebro län skriver i ett pressmeddelande att myndigheten inte delar förvaltningsrättens tolkning av begreppet gynnsam bevarandestatus. Länsstyrelsen anser utifrån en bedömning av jaktutrymme för licensjakt att det finns jaktutrymme för tre lodjur i Örebro län.

Länsstyrelsen önskar även att man nationellt klargör att referensvärdet gynnsam bevarandestatus gäller på nationell nivå i mål om licensjakt efter rovdjur.

Detta har hänt

Förvaltningsrätten i Luleå beslutade den 1 februari 2019 att ändra länsstyrelsens beslut och minska antalet lodjur som får fällas i Örebro län under årets jakt. Antalet lodjur som får fällas minskade från tre till två lodjur, och får jagas i det södra jaktområdet.

Detta beslut har länsstyrelsen nu överklagat till Kammarrätten i Sundsvall.

Förvaltningsrättens beslut, om att två lodjur får fällas i Örebro län, gäller fortsatt.

Kammarrätten väntas avkunna dom i slutet av februari.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev