1 mars inleds licensjakten på lodjur.

1 mars inleds licensjakten på lodjur. Foto: Mostphotos

Ingen utökad lodjursjakt i Kalmar län

Premium

Länsstyrelsens beslut om licensjakt på lodjur i Kalmar län står fast. Det står klart efter att Förvaltningsrätten i Luleå slagit av samtliga överklaganden som kommit in.
Såhär resonerade domstolen.

Jägareförbundet i Kalmar län överklagade länsstyrelsen beslut om att åtta lodjur ska få fällas. Förbundet anser att tilldelningen är för låg och yrkade därför om en licensjakt på lodjur om totalt 19 djur i hela länet med en hondjurskvot om 8 djur, alternativt 16 djur utan hondjurskvot samt att länsstyrelsens reglering att max ett lodjur per kommun får fällas utgår.

 

”Omotiverad risk”

Men domstolen håller inte med Jägareförbundet. Förvaltningsrätten konstaterar att det mer än fördubblade uttag som föreslås av förbundet skulle reducera länets stam med cirka 30 procent. Detta skulle enligt förvaltningsrättens mening, tillsammans med övriga uttag inom samma förvaltningsområde, ”innebära en omotiverad risk för stammens bevarande i södra Sverige.”

 

Avslag för jaktkritiker

Förvaltningsrätten avvisar även Svenska Rovdjursföreningens yrkande om inhibition av lojakten samt Jaktkritikernas yrkanden om allmänna förbud mot lodjursjakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev