Björnjakten delas in i två perioder i Västerbottens län.

Björnjakten delas in i två perioder i Västerbottens län. Foto: Johnny Olsson

Delad jaktstart på björn i Västerbotten

Det blir två premiärer vid höstens björnjakt i Västerbotten. Och tilldelningen sänks jämfört med förra årets jakt.

Totalt får högst 21 björnar fällas i länet. Högst 11 får fällas mellan 21 augusti och 1 september. Resterande björnar får fällas från och med den 2 september.

Redan förra året ville Jägareförbundet Västerbotten och länsstyrelsen senarelägga starten för björnjakten, men Naturvårdsverket sade nej efter att flera rovdjursjägare protesterat mot förslaget.

 

”Ju mer ögon det finns i skogen desto bättre”

Vid årets stämma röstade Jägareförbundet Västerbotten återigen igenom att jaktstarten på björn skulle sammanfalla med älgjaktpremiären. K G Abramsson, ordförande för Jägareförbundet Västerbotten, berättade i en intervju i Svensk Jakt att det i möten med polis, åklagarmyndigheten och skogsbolag hade framkommit att det inte alltid går rätt till under björnjakterna.

– Åklagaren menade att ju mer ögon det finns i skogen desto bättre. Därför är det en bra lösning om man under älgjakten har nära 20.000 älgjägare i Västerbotten som följer vad som händer och som dessutom får delta i björnjakten, sa K G Abramsson i intervjun.

Björnjägaren Tobias Lundmark från Sorsele var i samma intervju kritisk till förbundets agerande.

– Vi får färre jaktmöjligheter. Jaktdagarna blir färre. Ska björnjakten vara ihopkopplad med älgjakten så försvinner ju två veckor under brunstuppehållet. Varför ska allt styras efter älgjakten, frågade sig Tobias Lundmark.

 

Två perioder

Och nu står det klart att björnjakten delas i två perioder i Västerbottens län. Högst elva björnar får fällas mellan 21 augusti och 1 september. Resterande tio björnar på tilldelningen får skjutas från och med älgjaktpremiären den 2 september.

Förutom att jakten ska genomföras under två perioder innebär beslutet på 21 björnar även en sänkning av tilldelningen jämfört med förra årets jakt då 28 björnar fick fällas i Västerbottens län.

För att undvika skadskjutningar av björn rekommenderar länsstyrelsen Västerbotten att jägare som avser att delta i björnjakt övningsskjuter på björnfigur samt avlägger det så kallade ”Björnpasset” eller motsvarande.

 

[totalpoll id=”142741″]

Kort om reglerna för Västerbottens björnjakt

Jakten får endast pågå från och med en timme före solens uppgång till två timmar före solens nedgång.

Jaktledaren är ansvarig för att information från myndigheterna kommer fram till jägarna och att information om jaktutfallet når myndigheterna. Jaktledarens ansvar beskrivs i länsstyrelens beslut.

Samtliga björnar får fällas med undantag för björnhona som åtföljs av ungar samt de ungar som följer björnhona (oavsett ungarnas ålder).

Hund får användas vid jakt. Högst två hundar som ställer eller förföljer en och samma björn får användas samtidigt.

Jakten får bedrivas med hjälp av åtel enligt särskilda villkor som beskrivs i länsstyrelsens beslut.

Åtel ska anmälas till länsstyrelsen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev