Tobias Lundmark, Sorsele, gläds över Naturvårdsverkets beslut att inte senarelägga jaktstarten på björn. Foto: Viktor Abrahamsson

Björnjägarna vann kampen om jakttiden

När det blev känt att länsstyrelsen och Jägareförbundet Västerbotten vill senarelägga jaktstarten på björn upprördes många björnjägare.
– Det känns skönt att Naturvårdsverket nu säger nej till senarelagd jaktstart, säger björnjägaren Tobias Lundmark, Sorsele.

Som Svensk Jakt tidigare berättat blir det ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten.

Länsstyrelsen i Västerbotten ville senarelägga björnjakten under tre års tid, från 2018 till 2020, så att den sammanföll med starten för älgjakten. Länsstyrelsen ville även följa upp en sådan förändring i forskningssyfte tillsammans med Skandinaviska björnprojektet. Men nu blir det alltså nej till dessa planer.

Jägareförbundet Västerbotten har drivit på i frågan, detta efter en motion på länsstämman om senarelagd jaktstart. En motion som klubbades igenom utan någon debatt.

 

Var med på stämman

Tobias Lundmark var med på länsföreningens stämma som hölls i Sorsele. Han sitter med i styrelsen för Jägareförbundet Sorsele.

– Jag trodde aldrig motionen skulle gå igenom. Även om jag hade gått upp och debatterat så hade jag blivit nedröstad, säger han.

Tobias Lundmark berättar att det känns skönt att Naturvårdsverket tog beslut om att säga nej till begäran att flytta fram jaktstarten på björn till älgjaktspremiären.

– Nu kan vi behålla jaktformen som den är. En hopslagning hade medfört att det björnjägarna byggt upp under tio års tid, vad gäller kunskap och hundar, hade gått förlorat. Vi ska inte slå ihop jaktformer, korta jakttider och ta bort valmöjligheter för jägarna, säger Tobias Lundmark.

 

Tydliga signaler

K G Abramsson.

K G Abramsson, ordförande för Jägareförbundet Västerbotten, säger:

– Det är synd att vi inte nu får möjlighet att i samarbete med Skandinaviska björnprojektet testa det här med att flytta fram jakttiden på björn. Naturvårdsverket hänvisar till att man håller på med översyn av jakttiderna för alla rovdjur och det kan ju vara ett motiv. Det är inget vi kan göra åt det här beslutet. Det är bara att respektera, säger K G Abramsson.

Han berättar att signalerna varit tydliga från möten han haft där polis, åklagare och skogsbolag deltagit – att det vore bra om starten för björnjakten sammanföll med älgjakten. Detta för att få en ”social kontroll” och därmed få bukt med eventuella jaktetiska övertramp eller rent av jaktbrott.

 

Protesterade

Efter viltförvaltningsdelegationens senaste möte då beslut fattades om att begära en senareläggning av jaktstarten protesterade flera jägare, specialiserade på björnjakt, mot förslaget och vände sig till Naturvårdsverket.

– Vi har fått flera skrivelser, mejl och telefonsamtal, bekräftar Mikael Wallén, vilthandläggare.

Svensk Jakt har tagit del av de skrivelser om Naturvårdsverket fått i ärendet. En person skriver:

”Att älgjägarna skall vara polisens långa arm under älgjakten tycker jag är katastrof! ”

Tobias Lundmark, Jägareförbundet Sorsele skriver:

”Varför ändra på något som fungerar, nu när vi också har många dugliga björnhundar i Sverige?  Även många jaktlag som gjort 21:a augusti till en tradition som start på jaktåret med gott samarbete över många och stora jaktlag under björnjakten.”

 

Gemensam sak

Flera björnjägare gjorde gemensam sak och skrev också ett brev till Naturvårdsverket med följande synpunkter:

”Vi som brinner för björnjakten har även lagt ner tusentals timmar och pengar på våra hundar. Då man jagar med unghundar och ska jaga in dom på rätt vilt är det viktigt att det inte skjuts annat vilt! Att hundar gör fel ibland vet alla och att det då riskeras att en älg skjuts för en ung hund då den jagar fel vilt kan vara förödande för framtiden och det kan tillföra svårigheter i framtiden och bli svårt att få hunden att jaga bara björn!”

 

[totalpoll id=”62380″]

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev