Det blir ingen senarelagd björnjakt i Västerbotten. Foto: Olle Olsson

Nej till senarelagd björnjakt

Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation i Västerbotten ville flytta fram jaktstarten på björn.
Men Naturvårdsverket säger nej. Bland annat med motiveringen att skadskjutningarna på björn minskat sedan jakttiden en gång i tiden flyttades från september till 21 augusti.

Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation i Västerbotten ville flytta fram jaktstarten på björn så att den sammanfaller med starten för älgjakten. Jägareförbundet Västerbotten har drivit på i frågan och argumenterat hårt för en senareläggning av jakttiden på björn.

Länsstyrelsen skickade in en ansökan till Naturvårdsverket om att få göra ett undantag från föreskrifterna. Men nu har Naturvårdsverket kommit med ett beslut och det blir ett tydligt nej till senarelagd björnjakt.

 

Bättre jaktetik

Länsstyrelsen ville ha en senareläggning av licensjakten efter björn för att stävja illegal verksamhet i samband med björnjakt genom social kontroll, och dels att björnen skulle bli en värdefull jaktlig resurs för en större del av jägarkåren i länet.

Viltförvaltningsdelegationen hade frågan uppe på sitt senaste sammanträde. Enligt vilthandläggare Lars Dahlberg har argumenten för att senarelägga björnjakten varit att fler ska få möjlighet att delta, att etiken under björnjakt ska förbättras och att både hundar och björnar ska drabbas mindre av värme om jakten startar senare.

 

Översyn pågår

Men Naturvårdsverket menar att man redan nu är i färd med översyn av föreskrifterna för licensjakt på björn och anser att det därför vore onödigt att börja göra ändringar innan den översynen är klar.

Vidare skriver verket i sitt beslut:

”Syftet med Naturvårdsverkets föreskrifter om licensjakt efter björn är att säkerställa enhetlighet och tydlighet i de länsstyrelsebeslut om licensjakt efter björn som fattas. Föreskrifterna syftar även till att undvika att utsätta björnar för onödigt lidande. Det är också viktigt att tillgodose krav på säkerhet vid jakten samt säkerställa att den bedrivs selektivt och under strängt kontrollerade former.”

 

Färre skadskjutningar

Mikael Wallén, vilthandläggare vid Naturvårdsverket:

– Att jakttiden på björn en gång i tiden ändrades från september till 21 augusti var för att minska skadskjutningarna och farliga eftersök. Man ville få fram specialekipage för björnjakt. Och det har man fått och det har även visat sig att skadskjutningarna därefter har minskat.

 

[totalpoll id=”62380″]

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev