Forskare larmar nu om att kunskapsläget är dåligt vad gäller effekterna att återintroducera vargen i vissa områden i Europa

Forskare larmar nu om att kunskapsläget är dåligt vad gäller effekterna att återintroducera vargen i vissa områden i Europa. Foto i hägn: Kenneth Johansson

Dålig kunskap om effekterna att återintroducera vargen

Medan de stora rovdjuren ökar i antal i Europa är kunskapen dålig om hur detta påverkar den biologiska mångfalden. Det framkommer av en artikel i Proceedings of the Royal Society B.

I en artikel i Proceedings of the Royal Society B visar en europeisk forskargrupp på luckor i kunskapsläget kring återkoloniserande rovdjur. I de flesta europeiska länder finns nu permanenta, reproducerande populationer av antingen, varg, lodjur eller brunbjörn. I vissa länder finns alla tre, och antalet ökar i flera europeiska länder. Det är dock inte vildmark som återkoloniseras av dessa djur utan snarare marker präglade av hög mänsklig aktivitet.


Biologisk mångfald

– Det finns en vitt spridd uppfattning av återkomsten av stora rovdjur är räddningen för biologisk mångfald, säger Joris Cromsigt, SLU, som är en av artikelförfattarna.
Den uppfattningen bygger bland annat på erfarenheter från Yellowstones nationalpark.
– I stora delar av Europa är det ett landskap starkt präglat av människan som rovdjuren nu återvänder till. Människan ingår i ekosystemen. Även om vi inte alltid är fysiskt närvarande, som i vissa delar av Sverige, så är landskapet starkt format av oss, exempelvis genom skogsbruk och jakt.
De ekologiska effekterna av stora rovdjur kommer med största sannolikhet att bli helt andra i detta av människan starkt påverkade landskap, menar forskarna. I artikeln framhåller de att flertalet av dessa mänskliga aktiviteter sannolikt kommer att dämpa effekterna av rovdjur på andra nivåer i ekosystemet. Med andra ord, människan reducerar effekterna av rovdjurens klor.


Viktig faktor

Artikelförfattarna pekar på att den mesta forskningen som hittills gjorts på återkoloniserande rovdjur har utförts i landskap med mycket svag mänsklig påverkan.
– Mänsklig aktivitet är en mycket viktig faktor som måste beaktas i forskningen. Den här artikeln betonar att det finns många oväntade sätt som människan kan påverka rovdjurens roll i olika ekosystem, säger Cromsigt.

 

Läs även:

Vargens roll i ekosystemet är begränsad

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev