Även om alla de stora rovdjuren påverkar människors närmiljö är det främst vargens påverkan som frågan gäller. Foto: Mostphotos

Ny forskning om rovdjurens påverkan

Hur påverkar rovdjuren människor som tvingas leva i deras närhet? Hur upplever bönder, djurägare, glesbygdsbor och jägare att det finns varg i trakten? Det är några av de frågor som en forskargrupp ska börja arbeta med så snart som möjligt efter nyår.

Svensk Jakt Publicerad 6 december 2018 - 12:52

Fredrik Widemo.

Det är Svenska Jägareförbundet som tillsammans med LRF och Naturvårdsverket gemensamt står bakom det planerade forskningsprojektet.

– Vi vill ta reda på både socioekonomiska- och psykosociala effekter av rovdjur och då främst varg, berättar Fredrik Widemo, forskningssamordnare på Svenska Jägareförbundet.

 

Förslag

Han arbetar nu för högtryck med att gå igenom de forskningsförslag från olika forskarmiljöer runt om i landet som visat intresse för att genomföra arbetet.

Forskningen ska pågå under åren 2019 och 2020 med en budget på 1,6 miljoner kronor. Naturvårdsverket står för hälften av kostnaderna medan LRF och Jägareförbundet delar på den andra halvan.

– Det här har ju inte gjorts förut och nu vill vi veta hur människor upplever att ha varg in på knuten. Väljer man att jaga på ett annorlunda sätt, avstår man från att skaffa ny jakthund, väljer man en annan typ av hund eller slutar man helt enkelt att jaga när vargen dyker upp?

– Vi behöver en helhetsbild för att kunna fatta välgrundade förvaltningsbeslut, säger Fredrik Widemo.

 

Främst vargen

Även om alla de stora rovdjuren påverkar människors närmiljö är det främst vargens påverkan som frågan gäller.

– Vi vill inte att forskarna ska ”skrapa lite” på varje djurart, utan det är vargen som ojämförligt skapar mest problem för jägare och brukare, säger Fredrik Widemo, som hoppas vara klar med beredningen av forskarförslagen före jul.

 

Leif Andersson

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram