De fem jaktlag som arrenderat jakten i Bredvik norr om Rimbo har blivit uppsagda av Skogssällskapet. Ett stort antal jägare har därmed blivit marklösa. Foto: Marie Gadolin

Chockhöjt arrendepris – många jägare utan jaktmark

Premium

Ett stort antal jaktlag har enligt uppgifter till Svensk Jakt blivit av med sina jaktmarker i trakten av Rimbo, som de arrenderat av Skogssällskapet. Anledningen är att jakten blivit dubbelt så dyr.

Den aktuella marken var nyligen ute till upphandling och i mitten av februari fick arrendatorerna ett samtal från Skogssällskapet med frågan om de ville vara med och höja sina bud.

En aktör hade nämligen lagt bud på hela marken, 3.800 hektar, till priset av 400 kronor per hektar plus moms, från 1 juli.

Det vill säga drygt 1,5 miljoner kronor per år, plus moms.

 

Upprörda

– Detta är hisnande belopp i Roslagen, det motsvarar priser i viltrika Sörmland. I Roslagen är kanske ett snitt högt räknat cirka 200 kronor per hektar. Ingen av arrendatorerna övervägde ens att höja till denna nivå, säger Per Andersson, sekreterare i Jägareförbundet Norrorts jaktvårdskrets, som har blivit kontaktad av flera upprörda jägare.

Ett av de jaktlag som kontaktat honom höjde sitt bud från under 200 kronor per hektar till cirka 225, för att vara på den säkra sidan. Jaktlaget har dessutom egen mark som gränsar till Skogssällskapets, så det har i alla år varit naturligt att få arrendet förnyat.

Ett annat jaktlag bjöd 250 kronor plus moms för en del av marken.

– Det är ett betydande antal skickliga jägare och viltvårdare som nu blivit marklösa, säger Per Andersson.

 

Det aktuella området, Bredvik, är på 3.800 hektar och ligger i Norrtälje kommun. Det är Skogssällskapets största skogsinnehav. Karta: Google

En fantasisumma

Svensk Jakt har pratat med en jägare i ett av de fem jaktlag (totalt 80–90 jägare) som berörs av uppsagda arrenden.

– Vi har varit där i tio år, det finns andra som har varit där i 50 år. Det är helt galet, jag förstår det inte, säger han och fortsätter:

– När vi fick uppsägningen ville vi veta varför och fick svaret att de ville få en uppfattning om prisbilden, inte kasta ut några jaktlag. Jag tror att de fick 146 anbud. Vi fick chansen att matcha det högsta budet, 400 kronor per hektar. En fantasisumma, jag förstår inte hur man tänker. Det är inte särskilt vilttätt här, det var de också tydliga med i anbudsförfarandet, bara cirka 15 klövvilt på 1.000 hektar. Det är orimligt och konstigt.

 

Blir vägledande

– Det som är skrämmande är ju att detta kan bli vägledande för arrendepriserna i området. Jag tycker det är osmakligt. Det är enbart pengarna som styr. Det sa bolaget att de inte skulle göra, det var även andra kvalifikationer som skulle vägas in under anbudsförfarandet, säger jägaren som vill vara anonym.

De flesta jägarna i området är lokalt förankrade. Förhoppningen är nu att den nya jaktarrendatorn ska förstå att det inte är någon ”Sörmlandsmark” och släppa området efter ett år.

– Vi har haft en jättebra relation med Skogssällskapet och hoppas på det.

 

Inget påskrivet

Från Skogssällskapets sida vill man inte kommentera uppgifterna eftersom inga avtal är påskrivna än.

– Vi kommenterar gärna när vi är färdiga, säger Stefan Åhman på bolaget.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev