Där, precis intill boningshuset, attackerades och dödades Tord Englunds får av varg för femte gången. Länsstyrelsens naturbevakare dokumenterar händelsen.

Länsstyrelsen besiktning av hästen och hagen styrker inte misstankarna om att ett rovdjur attackerat hästen. Bilden är tagen vid ett annat rovdjursangrepp. Foto: Olle Olsson

Besiktning styrker inte rovdjursangrepp

Premium

Skadorna på den häst i Nässjö kommun som avlivades efter ett misstänkt rovdjursangrepp orsakades av taggtråd. Länsstyrelsen har vid besiktning av hästen och hagen inte funnit något som styrker misstanken att ett rovdjur angrep stoet.

Något har helt klart skrämt hästen, som sprungit genom en eltråd och därefter fortsatt rakt in i ett gammalt taggtrådsstängsel. Enligt länsstyrelsen var det taggtråd av äldre modell, sådan bönderna i trakten kallar ”riktig taggtråd”.

Hästen har dragit med sig tråden som slutligen slitits av och piskat hästen över rygg, bog och ben. Den har också skurit djupa sår i hästens bogar och framben.

 

Häst avlivad efter misstänkt rovdjursangrepp

Flydde i panik

Blod och hår på taggtråden styrker länsstyrelsens bedömning.

– Vi genomförde under gårdagen besiktning av hagen, och därefter också av hästkroppen. Redan vid besiktningen av hagen stod det klart att vi inte kunde styrka att ett rovdjur varit i hagen, säger Ingemar Sjöberg, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Jönköpings län.

 

Rovdjurshund

En specialtränad hund markerade för hästens blod, men var i övrigt ointresserad. Besiktningspersonalen har tagit dna-prover på hästen som har skickats till Viltskadecenter för analys.

– Vi utesluter inte att ett rovdjur kan ha skrämt och även angripit hästen. Vi räknar med att få svar inom en vecka, säger Ingemar Sjöberg.

 

Har ni någon uppfattning om vad som skrämt hästen?

– Det är fortfarande oklart vad som skrämde hästen, vi kan bara spekulera, men vi hittar inget i hagen som tyder på att det varit ett rovdjur där. Vi har kommit så långt vi kan i dagsläget, säger Ingemar Sjöberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev