Publicerad 20 december 2018 - 06:00

Norska regeringen begränsar licensjakten på varg. Jakt tillåts enbart i ett av tre utsedda revir. Foto: Boo Westlund

Begränsad jakt på varg väcker vrede

Den planerade licensjakten på varg i Norge begränsas i omfattning. Norska regeringen med miljö- och klimatminister Ola Elvestuen, (V), stoppar licensjakten i två av tre utvalda revir, och licensjakten på 17 vargar blir istället jakt på tre djur.
– Det enda positiva är att vi löst det juridiska och får jakt i ulvezonen, säger Knut Arne Gjems, ny ordförande i Norges jeger- och fiskerforbund, NJFF.

Rovviltnämnderna i områden som ingår i den norska vargzonen har agerat för jakt i tre vargrevir. NJFF har också drivit på i frågan för att få till stånd en förvaltning av vargarna i vargzonen. Jakten ska börja den 1 januari och det planerades för jakt i Östfold, Mangen och Slettås-reviret.

Rovviltnämnderna har tagit stöd för jakten i stortingets beslut om beståndsmål för varg. Enligt beslutet ska det finnas fyra-sex årliga valpkullar födda i vargzonen, och valpkullar ska inte tillåtas utanför zonen.

Förra årets inventering visade på åtta helnorska revir och fem gränsrevir, vilket gav 10,5 norska revir och ett tillräckligt utrymme för en omfattande jakt.

 

Lokala beslut

Norge har ett system där man lokalt har rätt att ta beslut om jakt på varg, men med möjlighet att överklaga, vilket också har skett.

Det landade på regeringens bord, och i början av veckan ändrades rovviltnämndernas beslut. Enligt regeringsbeslutet ges bara tillstånd för jakt i ett revir.

Det har skapat en hård debatt i Norge.

Främst riktar sig kritiken mot att stortinget tar beslut som regeringen och miljö- och klimatminister Ola Elvestuen, (V), inte följer.

Knut Arne Gjems, ordförande i Norges Jeger- och Fiskerforbund, NJFF.  Foto: Kjell-Erik Moseid

Många är missnöjda

– Vi ligger långt över beståndsmålen, men vad ska vi hålla oss till om ministern inte följer stortingets beslut? Det är många som är arga idag, säger Knut Arne Gjems.

Det kommer att leda till tydliga och högljudda protester.

– Alla organisationer som jobbar med jakt och skogsbruk kommer tillsammans att arrangera ett fackeltåg i Oslo den 8 januari. Det kommer att samla massor av människor som har tröttnat, säger Knut Arne Gjems.

Den planerade jakten på tre vargar i  Slettåsreviret i Trysil-området, där tre vuxna vargar har spårats under hösten, kommer dessutom inte att påverka den norska vargstammen.

Vargarna i Slettåsreviret har inte fått valpar i år och det hänger samman med hög ålder på djuren. Att skjuta bort vargarna i det nuvarande Slettåsreviret öppnar för nya och fertila vargar i området och kan istället på sikt ge fler vargar i vargzonen.

– De skulle ha varit borta för länge sen. Att skjuta dem nu leder bara till mer varg, säger Knut Arne Gjems.

 

Kan vara flera

Samtidigt pågår vinterns varginventering i Norge. Via sajten Rovdata.no presenterar norska myndigheter löpande sina resultat.

Fyra helnorska vargkullar födda våren 2018 har registrerats. Det handlar om reviren Letjenna, Kynna, Mangen och Östmarka. Dessutom räknar forskarna med att finna ytterligare tre föräldragrupper i gränstrakterna mot Sverige.

Valpar har redan konstaterats i gränsreviret Juvberget, där forskare under försommaren fann nio valpar i lyan. Hanen i Juvberget-reviret hittades i slutet av november död i Sysslebäck i norra Värmland. Det som först utreddes som en illegal jakt visade sig efter obduktionen vara en naturlig död där vargen sparkats ihjäl av en älg.

Hanen i Juvberget är en av åtta konstaterad döda vargar av inventerade 67-74 individer. Bland de övriga finns tre vargar som skjutits under den pågående jakten utanför vargzonen.

 

Behöver snö

Inventeringssäsongen för varg avslutas i mars, och med mera snö ökar också enligt Rovdata möjligheterna till säkra inventeringar.

Redan nu har forskarna indikationer på mer varg i gränstrakterna.

– Spårning av varg på snö visar att det förmodligen är minst en helnorsk kull och två kullar i gränsrevir som tillägg till de vi har dokumenterat. Vi måste analysera dna av nyligen insamlat material och spåra mer för att vara säkra, säger Jonas Kindberg, ansvarig ledare i Rovdata.

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram