Bästa restaurangen på viltmat utsedd
Stockholmskrogen Lux Dag för Dag blev den 11 november utsedd till Årets Viltmatrestaurang 2018. I finalomgången stod det mellan Lux, Färna Herrgård, Skinnskatteberg och Gammelgården, Sälen.
– Det var oerhört jämnt, men Lux breda, långsiktiga och nydanande viltarbete fällde avgörandet, säger juryns ordförande Gert Klötzke, Viltmatakademin.
Juryns motivering till priset lyder:
”Lux Dag för Dag låter råvarorna styra menyn för att gästen ska få uppleva dem när de är som bäst. På Farmers Dinner får gästen förutom en god middag emellanåt lära sig mer om jägaren, jakten och tillvaratagande av viltköttet.”
Många nominerade
Totalt hade 29 restauranger nominerats till priset.
– Vi ser det som ett tecken i tiden, säger arrangerande Viltmatakademins ordförande Torsten Mörner.
– Vilt är en naturlig, nyttig och miljövänlig råvara som vi hoppas att allt fler ska kunna njuta av på sin egen tallrik, eller på restauranger. Som ett led i detta arbete har vi instiftat priset, fortsätter han.
Meriterad krögare
LUX Dag för Dag i Stockholm och drivs av den meriterade krögaren Henrik Norström. Han är som en av fyra svenskar silvermedaljör i ”Kock-VM” Bocuse d’Or. Henrik Norström är sedan ett antal år även en inbiten jägare. Råvarorna styr den dagliga menyn på restaurangen. Varje dag skapas en meny utifrån de bästa råvarorna den dagen.
– Vi serverar frukter när de är som allra saftigast, grönsaker när de nyss skördats och vilt när jakten varit god, säger Henrik Norström.
Rolf Salomonsson
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.