Publicerad 9 december 2021 - 15:31

Vildsvin förökar sig snabbt, och bästa sättet att hantera en växande vildsvinsstam är enligt Centern i Stockholms stad att servera dem som mat i skolor och äldreboenden. Foto: Anders Jarnemo

Viltkött på tallriken i Stockholms skolor och äldreboenden

Skärholmens stadsdelsnämnd har förstått att bästa sättet att hantera en växande vildsvinsstam är att servera viltkött på tallrik. När det dessutom sker i skolan och äldreomsorgen blir vinsten dubbel.

Med stöd i Stockholms stads Strategi för god, hälsosam och klimatsmart mat driver Skärholmens stadsdelsnämnd ett pilotprojekt för att servera viltkött i verksamheten minst två gånger per år.

Karin Ernlund, Centerns gruppledare i Stockholms stad, vill se mer viltkött i offentliga kök. Foto: Henrik Juhlin

En början

För Karin Ernlund, Centerpartiets gruppledare i Stockholms stad, är det ett första steg mot en utökning till flera av Stockholms stadsdelar.

– Förhoppningen är sedan att fler kommuner runt om i landet ska tänka: ”kan Stockholm så kan vi”. Det här är ett ypperligt exempel på hur stad och landsbygd kan och borde dra nytta av varandra och bidra till en klimatsmartare framtid, säger Karin Ernlund.

 

Klimatsmart

Ambitionen är att fler ska upptäcka viltköttets fördelar som en klimatsmart och ekologisk råvara, och när det gäller bökande vildsvin ger det också en samhällsnytta om en större mängd vildsvinskött kan köpas upp och serveras i skolor och äldreboenden.

– Dessutom slår avskjutningen av vildsvin nya rekord år efter år eftersom stammarna fortsätter att öka så det behövs incitament för jägarkåren att fortsätta sitt förvaltningsarbete även när den egna frysen är full. Steg ett är att höja statusen på just vildsvinskött, säger Karin Ernlund.

 

Stora fördelar

Under projekttiden kommer 120 personer på det kommunala äldreboendet i Skärholmen och 1.200 elever i 22 skolor i stadsdelen serveras viltkött. Försöket ska därefter utvärderas.

Karin Ernlund är övertygad om att det blir en fortsättning och utökning av viltkött i de kommunala köken.

– Med tanke på de problem som vildsvin ställer till med i Stockholms omedelbara närhet och den klimatomställning vi står inför är det lika självklart som viktigt att driva den här frågan tillsammans med den grönblå majoriteten i Stadshuset.

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram