Gäss som förstör åkrar och badstränder är ett problem. Att servera gåskött i kommunens verksamheter kan vara lösningen. Foto: Hanna Sjökvist

Servera gåskött – räddningen för bönder och badstränder?

Varje vår aktualiseras gåsfrågan när gäss av olika slag invaderar åkrar och badstränder. Något som Centerpartiet i Stockholm vill ändra på, genom att servera gåskött i kommunens verksamheter.  

Den så kallade gåsfrågan är än en gång aktuell i Stockholm. Återvändande gäss äter upp och trampar sönder grödorna på åkrarna. I stan gör deras spillning badstränderna till sanitära olägenheter. Samtidigt finns en efterfrågan på klimatsmart och närproducerad mat. Därför vill Centerpartiet i Stockholm se mer gåskött på borden i kommunala verksamheter 

– Människor måste börja förstå matens ursprung. Om vi serverar gåskött på exempelvis förskolor kan man prata med barnen om maten och var den kommer från, säger Jonas Naddebo, gruppledare och ordförande för Centerpartiet i Stockholms stad. 

Klimatsmart alternativ

För att klara den gröna omställningen behövs mer klimatsmart mat. Samtidigt behöver antalet gäss minska. 

Jonas Naddebo (C).

– Vi ser det som sunt bondförnuft, vi har ett problem – men vi har också en lösning, säger Jonas Naddebo. 

Att servera gås i kommunen kan också bli ett sätt att knyta samman stad och landsbygd, då gässen kan innebära ett problem på båda platserna – och de som bor där är en del av lösningen. Frågan kommer att tas upp på Centerpartiets partistämma i höst. 

Förslag på allmän jakttid

I motionen som Centerpartiet i Stockholm antagit finns förslag på allmän jakttid på vitkindad gås samt ändring av lagtexten för att förenkla skyddsjakt på enskilds initiativ.

– Om statusen på gåskött ökar kan det även medföra ett ökat intresse för gåsjakten. Det skulle vara positivt för lantbruket och Sveriges självförsörjningsgrad, eftersom vi på köpet inte få lika mycket förstörda grödor, säger Jonas Naddebo och fortsätter: 

– Stockholm, som Sveriges största kommun, måste våga visa vägen i den här frågan. Om vi serverar gås kanske andra kan ta efter. 

Har stött på motstånd

I Stockholms stad har C-förslaget stött på patrull. Bland annat har finansborgarrådet Karin Wanngård (S) i en artikel i tidningen Mitt i Stockholm uttryckt att det är äckligt att äta gåskött. 

Det finns på sina håll även förutfattade meningar såsom att hälften av köttet måste kasseras på grund av skottskador, och att gåskött skulle vara segt att äta. 

– Vi stöter på mycket okunnighet, miljöförvaltningen har anmärkningsvärda kunskapsluckor. Vi måste driva på och visa att gåsköttet är ett klimatsmart alternativ, säger Jonas Naddebo 

Har du ätit gåskött?

– Ja, inte varannan vecka kanske men jag har definitivt ätit det – och det smakar bra. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev