Centerpartiet i Stockholm vill bland annat att möjligheten till allmän jakttid på vitkindad gås ska utredas. Foto: Kenneth Johansson

Politiker i Stockholm vill öka gåsjakten

Premium

Är en växande gåspopulation, som orsakar betesskador för lantbruket och kan vara en sanitär olägenhet i städerna, nästa ”vildsvinsfråga”?
I Stockholm vill Centerpartiet komma åt problemen genom att öka jakttrycket på gäss – och höja statusen på gåskött.

Sedan tidigare driver Skärholmens stadsdelsnämnd i Stockholm ett projekt för att öka konsumtionen av vildsvinskött, genom att servera denna typ av viltkött i skolor och inom äldreomsorgen minst två gånger per år.

Viltkött på tallriken i Stockholms skolor och äldreboenden

Bakom det initiativet stod Centerpartiet. Partiets gruppledare i Stockholms stad, Karin Ernlund, går nu vidare på viltmatsvägen.

– Att öka jakttrycket på gäss skulle både innebära mindre skador för jordbruket och mer klimatsmart viltkött på våra tallrikar. Centerpartiet i Stockholm kommer att jobba för att höja de vilda gässens status på tallriken, säger Karin Ernlund, gruppledare för Centerpartiet i Stockholms stad, till Svensk Jakt.

Freda stränder

Utöver att höja statusen för kött från gäss vill partiet också pröva att freda stränder från gäss med hjälp av drönare, vilket enligt viss viltforskning har visat sig fungera i grödor.

 

Karin Ernlund, Centerns gruppledare i Stockholms stad, går vidare på viltmatsvägen. Foto: Henrik Juhlin

– I Stockholm har vi problem med att det stora antalet gäss förorenar våra badstränder och att vattenkvalitén i vissa fall blivit så dålig att vi behövt avråda stockholmarna från att bada. Men ökande populationer av vildgäss är ett problem för hela Sverige. Störst är problemet för våra lantbrukare då gässen orsakar omfattade skador på växande grödor, säger Karin Ernlund.

Allmän jakttid

Som en del i att öka jakttrycket anser Centerpartiet också att möjligheten att införa allmän jakttid på vitkindad gås ska utredas, samt att göra det enklare att bedriva skyddsjakt.

Tidigare fick gäss skyddsjagas på exempelvis stränder när de utgjorde en sanitär olägenhet. I dag måste de ”utgöra en hälsorisk” för att sådan skyddsjakt ska beviljas, vilket försvårar möjligheterna till skyddsjakt.

Servera gås

– Vi ser gärna att vild gås serveras på våra förskolor och äldreboenden. Färs på gås är en mycket användbar, god och nyttig råvara. Och vi serverar redan annat viltkött inom ramen för en viltköttspilot i stadsdelen Skärholmen. Något vi vill utöka till att omfatta hela Stockholm, säger Karin Ernlund.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev