Andreas Landén (mitten), köksmästare på Restaurang Jord, med utmärkelsen Årets viltkrog. Han flankeras av representanter för de två övriga finalisterna, Lux Dag för Dag och Färna Herrgård. Foto: Claes Andersson

Årets viltkrog utsedd

Restaurang Jord i Linköping har för andra året i följd utsetts till Årets viltkrog.

Årets Viltkrog arrangeras av Svenska Viltmatakademin i samarbete med Eriksberg Vilt & Natur i Blekinge, där utmärkelsen delades ut under fredagens arrangemang ”Årets viltdag”.

Totalt var 20 restauranger nominerade, varav tre utsågs till finalister till utmärkelsen Årets viltkrog: Färna Herrgård i Skinnskatteberg, Lux Dag för Dag i Stockholm och Restaurang Jord i Linköping.

 

”Unik kontroll”

Juryns val föll till sist på Restaruang Jord, med motiveringen:

”Med sin gemytliga hållning tar Restaurang Jord unik kontroll över hela råvaruresan, från jakt och transport, till mörning, styckning och tillagning. Den kunniga och pålästa personalen håller viltet på menyn året om.”

Juryn utgjordes av tre personer, samtliga jägare ledamöter i Svenska Viltmatakademin: Gert Klötzke, mångårig ledare av svenska kocklandslaget samt restauratörerna och kokbocksförfattarna Anders Levén och K-C Wallberg.

– ­Jord är en synnerligen unik viltmatrestaurang och väl värd priset Årets viltkrog 2021, säger juryns ordförande Gert Klötzke i ett pressmeddelande.

 

Halva tiden i skogen, halva på krogen

Andreas Landén, köksmästare på Restaurang Jord, kommenterade utmärkelsen:

– ­Det här så skönt kvitto på jobbet vi gör hela tiden. Vi hade en dröm kunna jobba med vilt från skog till bord. Vi spenderar 50 propcent av tiden i skogen och 50 procent på krogen. Hälften av personalen jagar, men alla plockar örter och bär. Det blir en livsstil som är annorlunda. Vi vet exakt var allt vi lagar kommer ifrån. Den respekten för råvaran är svår att förklara i ord.

Utmärkelsen Årets Viltkrog tilldelas den restaurang i Sverige som på bästa sätt marknadsför och presenterar viltköttet för sina goda egenskaper som råvara och möjligheter till förädling och utveckling i sin verksamhet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev