Restaurang Jord vann tävlingen förra året och är åter med i slutstriden. Foto: Marcus Crepin

Finalisterna klara till Årets Viltkrog

Restaurang Jord i Linköping, Lux Dag för Dag i Stockholm och Färna Herrgård i Skinnskatteberg står på prispallen för Svenska Viltmatakademins utmärkelse Årets Viltkrog.

Utmärkelsen Årets Viltkrog tilldelas den restaurang i Sverige som på bästa sätt marknadsför och presenterar viltköttet för sina goda egenskaper som råvara och möjligheter till förädling och utveckling i sin verksamhet.

 

Tre på pallen

Tre restauranger står i år på prispallen, skriver Svenska Viltmatakademin i ett pressmeddelande.

 

Färna herrgård är en av tre finalistkrogar. Foto: Maria Lager

Det är Färna Herrgård i Skinnskatteberg som ”med märkbar stolthet över Bergslagens skafferi gör bonden och skogen till hjältar.”

Lux Dag för Dag stod som vinnare 2018. Juryns motivering att ha restaurangen med i slutstriden även i år är bland annat att ”närmare viltet än så här går inte att komma i huvudstaden.”

 

Restaurang Lux Dag för Dag vann tävlingen 2018. Foto: Morgan Ekner

Restaurang Jord vann tävlingen förra året, bland annat med motiveringen: ”Med sin gemytliga hållning tar Restaurang Jord unik kontroll över hela råvaruresan, från jakt och transport, till mörning, styckning och tillagning. Den kunniga och pålästa personalen håller viltet på menyn året om.”

 

Påläggskalvar

Totalt har 20 restauranger blivit nominerade till priset 2021 och noggrant utvärderats på plats av juryn.

Av dessa vill juryn även lyfta fram tre nya vilda surpriser och påläggskrogar till Årets Viltkrog. Dessa tre har enligt juryn visat höga kvaliteter inom olika områden och som har förutsättningar att nå toppen framöver:

Cissi & Clara i Torvalla utanför Norrtälje, Virisen i Tärnaby och Wild river i Vindeln.

 

Final i Blekinge

Årets Viltkrog arrangeras av Svenska Viltmatakademin i samarbete med Eriksberg Vilt & Natur i Blekinge, där finalen avgörs den 20 augusti.

Den namnkunniga juryn består av Gert Klötzke, bland mycket annat mångårig ledare av det svenska kocklandslaget, Anders Levén, restauratör i Stockholm och kokboksförfattare med inriktning mot framför allt viltkött, K-C Wallberg, restauratör i Stockholm och kokboksförfattare.

Alla tre är även jägare och ledamöter i Svenska Viltmatakademin.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev