Platsen där gråhunden dödades var cirka fem kilometer sydväst om Hakke Gård, väster om Hamrånge, i Gävle kommun.

Ansöker om skyddsjakt på samtliga vargar i Ryssjöreviret

På tisdagen dödades en gråhund av varg inom Ryssjöreviret i Gästrikland. Nu ansöks om skyddsjakt på samtliga sex vargar i reviret.

Gråhunden skällde ståndskall på älg när varg sökte upp, attackerade och dödade hunden. Enligt skyddsjaktansökan talar tidigare erfarenheter, från bland annat Blybergsreviret, att när varg börjar söka upp och döda hundar fortsätter de sedan med detta oönskade beteende. Det betyder enligt ansökan att få eller ingen i fortsättningen vågar släppa sina hundar lösa i området och att det i sin tur kommer få negativa konsekvenser för älgförvaltningen i området.

 

Försvårar älgförvaltningen

Gråhunden dödades inom Oslättfors älgskötselområde och i skrivande stund är det 12 tjurar, 23 kor och 83 kalvar kvar att skjuta för att nå målet i älgskötselplanen för området. Enligt ansökan blir det i det närmaste omöjligt att nå avskjutningsmålet om jägarna inte kan bedriva löshundsjakt i området.

 

Etiska skäl

Att det ska behöva vargdödas fler hundar i området för att skyddsjakt ska tillåtas är ingenting som hundägarna i området vill ställa upp på.

”Av etiska skäl finns det ingen hundägare som vill bevisa enligt Viltskadecenters bedömningar att vargarna är som det heter ”särskilt skadebenägna” utan här hänvisar jag till deras uppsökande beteende. Det räcker som bevis och att erfarenheten säger att vi har stor risk för upprepade attacker vilket skulle leda till fler skadade eller dödade hundar”, framhålls det i skyddsjaktansökan som lämnades in till länsstyrelsen i Gävleborgs län på torsdagen.

 

Ännu en ansökan väntas

Den första skyddsjaktansökan är författad av en privatperson. Styrgruppen för Oslättfors älgskötselområde kommer enligt uppgifter till Svensk Jakt också göra en skyddsjaktansökan till länsstyrelsen angående problem att hålla avskjutningsmålen i ett område där jägarna inte vågar släppa hundar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev