Länsstyrelsen i Västra Götaland fick bakläxa av Naturvårdsverket när man beslutade att vuxna älgar inte skulle få jagas i januari och februari. Foto: Kjell-Erik Moseid

Utfodring med hö räddade många älgar i Arjeplog och Sorsele från att gå ner sig på svaga isar. Foto: Kjell-Erik Moseid

Älgräddningen lyckades – nu håller isen för älgarna

Premium

Stefan Hallnor utanför Arjeplog började utfodra vandringsälgarna med hö för att hindra dem från att korsa de svaga isarna. Nu säger han att inte en enda älg drunknat sedan han startade utfodringen och isarna är nu så pass starka att älgarna kan passera vattendragen.

Som Svensk Jakt var först med att rapportera så samlades runt jul ett femtiotal vandringälgar i närheten av Skellefteälven i Arjeplog. Flera älgar drunknade på sin vandring över vattendragen. Men Stefan Hallnor startade en räddningsaktion och via Facebook skänkte folk pengar för att han skulle ha råd att utfodra älgarna med hö, till dess isarna växte sig starkare.

Med radiomusik och höbalar försöker han stoppa vandringsälgar från att drunkna

Nu, sedan flera dagar med kallt väder och många minusgrader, har isarna blivit betydligt bättre, uppger Stefan Hallnor.

Så pass bra att vandringsälgarna nu kan fortsätta sin färd.

– Det har gått jättebra. Inte en enda älg har drunknat sedan vi började med utfodringen. Nu har jag börjat trappa ner på utfodringen. Det är mellan 30 och 40 älgar som är här i området, men jag vill inte att de ska stanna här hela vintern. Blir det för mycket snö kan kalvarna få svårt att följa med vandringen, säger Stefan Hallnor.

Räddar vandringsälgar från att drunkna

Även i Sorsele, där fler älgar drunknat på Vindelälven, har isarna blivit bättre. Jägare där startade också utfodring för att få älgarna att vara kvar på land till dess kylan gjort isarna tjockare.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev