Publicerad 27 december 2020 - 19:19

Ett 60-tal älgar befinner sig nu mellan sjöarna Hornavan och Uddjaure i Arjeplog där de riskerar att drunkna eftersom isarna är extremt dåliga. Nu görs försök med att få älgarna att stanna kvar på land. Foto: Privat Karta: Google Maps

Med radiomusik och höbalar försöker han stoppa vandringsälgar från att drunkna

Premium

Stefan Hallnor i Lippi utanför Arjeplog utfodrar vandringsälgar för att försöka stoppa dem från att vandra över de dåliga isarna. Hittills har 19 älgar drunknat berättar han för Svensk Jakt.

Jägaren Stefan Hallnor bor i Lippi strax utanför Arjeplog i Norrbotten. Som Svensk Jakt tidigare skrivit har flertalet vandringsälgar fått sätta livet till i vinter när de korsat vattendragen kring Arjeplog.
Stefan Hallnor bor i Lippi som ligger mellan sjöarna Hornavan och Uddjaure. Han berättar att han aldrig varit med om en vinter med så dåliga isar som i år.

 

60-tal älgar

– Det har kommit ner väldigt mycket älg. Vi har väl ett 60-tal älgar här i ett område på cirka tio hektar. Jag började utfodra med en höbal, men den räckte inte särskilt långt. Jag köpte sedan åtta balar och satte ut men min ekonomi klarade inte så mycket mer. Men Facebook är ju fantastiskt, säger Stefan Hallnor.
Hans son Robin Hallnor gjorde nämligen ett upprop på annandag jul på Facebook-gruppen Vad händer i Arjeplog?:
”Finns de något företag eller förening som är intresserad av att kanske sponsra min pappa Stefan Hallnor med pengar som går till höbalar. Det är väldigt mycket älg på Lippi och har varit det länge. Han har köpt flera stycken höbalar själv för att hålla dom kvar på holmen så dom inte ger sig ut på isen och drunknar… men det är så mycket älg nu så det går cirka en bal per dag nu! Han jobbar ideellt för att så lite älgar som möjligt ska drunkna, 19 stycken har drunknat hittills utanför Lippi men hade kunnat vara väldigt många fler!”

 

Snabbt resultat

– Det tog bara en timme så hade vi fått sponsring till 30 höbalar. Det gick ju väldigt bra.
Stefan Hallnor säger att det utanför Lippi brukar drunkna en till tre älgar per vinter.
– Men nu har det alltså drunknat 19 älgar. Det känns för jäkligt. Speciellt när en ko drunknar och kalven står kvar på land. Jag bor alldeles intill där älgarna vandrar ner mot Uddjaure. Det är en gåta varifrån alla älgar kommer ifrån. Förmodligen är det från fjällen. Jag jagar bara två mil norr om Arjeplog, men inte har vi så mycket älg där på hösten.

 

Spelar musik

Stefan Hallnor berättar även att förutom att utfodra älgarna så har man satt upp en transistorradio som spelar musik och plastband för att försöka hindra dem gå ner mot vattnet och de förrädiska isarna.
– Älgarna har gått i samma spår i århundraden. Om de denna vinter bara skulle gå cirka 500 meter söderut så skulle de nog klara sig, säger Stefan Hallnor.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram