I Finland har en älgko med prionsjukdom avlivats. Den var 18 år gammal. Foto: Olle Olsson

Älgko med prionsjukdom avlivad i Finland

Premium

I Finland har ett fall av TSE konstaterats hos en 18 år gammal älgko som hittades avmagrad och utmattad. I Finland väljer man att inte beteckna det som ett CWD-fall.

Älgkon, som var 18 år gammal, upptäcktes liggande på marken under älgjakt i Laukaa (Laukas) i mellersta Finland.
– Den såg avmagrad och helt utmattad ut, och blev avlivad av jägare. Den skall ha haft två kalvar, varav en blev skjuten, och skall ha varit i hyfsad skick. Den andra kalven försöker man att finna och skjuta, säger Antti Oksanen, forskningsprofessor hos finska Livsmedelsverket.

 

Olika begrepp

Han berättar att Finska myndigheter inte vill kalla sjukdomen för CWD. Detta för att hindra associering med den ytterst smittsamma sjukdomen i Nordamerika och Norge.
– Vi kallar det för TSE-sjukdom, som man känner till hos älg från Norge, Sverige och Finland.
TSE står för Transmissible Spongiform Encephalopathy och betyder prionsjukdomar. Prioner är förvandlade hjärnproteiner som börjar kopiera sig själva. Transmissible i sig själv betyder ju överförbar, men det finns olika grader av smittsamhet. Människas ”gamla” Creutzfeldt-Jakob sjuka betraktas att vara en sällsynt och spontan sjukdom, säger Antti Oksanen.

 

Avmagringssjuka

Sedan våren 2019 har det i Sverige upptäckts avmagringssjuka på sammanlagt fyra älgar i Arvidsjaur, Arjeplogs och Robertsfors kommuner. Samtliga har varit mellan 10 och 16 år gamla.

Ännu ett svenskt fall av CWD bekräftat

Hos de fyra älgarna har prov från hjärnan visat CWD-prioner medan lymfknutor inte gjort det. Samma mönster har också setts på älgar i Norge och Finland. Hypotesen är att detta handlar om spontant uppkomna, icke smittsamma fall hos äldre djur, utan känd orsak.

 

Två provrör ska skickas in till SVA för CWD-analys. Det ena innehåller hjärnstammen och det andra lymfkörtlarna från älgskallen. Foto: Lars-Henrik Andersson

– Älgens TSE, den ”nya” typen prion har man däremot hittills bara funnit i hjärnan, inte i lymfkörtlar. Alla insjuknade djur har varit gamla honor. Det är inte uteslutat att den kan också vara smittsam, men i alla fall inte lika smittsam som ”äkta” CWD. I Norge och i Sverige har man beslutat att kalla sjukdomen ”atypisk CWD”, medan finska myndigheter har bestämt att, för att skilja sjukdomen från äkta CWD, kalla den ”älgens TSE”. Det är alltså inte klart om den kan smittas från älg till älg, men det verkar som om det kan gälla en spontan sjukdom hos individen, berättar Antti Oksanen och tillägger:
– Folk vill gärna se att älgens TSE inte är smittsam, och det hoppas jag verkligen också, men ”frånvaro av bevis är inte bevis av frånvaro”.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev