En vildren på norska Hardangervidda har drabbats av den fruktade sjukdomen CWD. Foto: Kjell-Erik Moseid

Nytt smittsamt CWD-fall i Norge

Ännu en gång har den dödliga prionsjukdomen CWD påvisats i Norge. På torsdagskvällen bekräftades ett fall av CWD hos en vildren på Hardangervidda, södra Norge.

Det här är den första gången som smittsam CWD påvisats i landet utanför Nordfjella, där sjukdomen förstå gången upptäcktes 2016. Efter att det uppdagats flera fall av smittsam CWD på Nordfjella beslutades att vildrenarna i området skulle utrotas.

Så övervakas CWD i Sverige

I Norge finns minst två typer av sjukdomen. Hos vildren har det uppstått smittsam CWD medan det hos älgar och hjortar hittills endast hittats CWD som spontant drabbat äldre djur, uppger det norska veterinärinstitutet.

 

[google_map_easy id=”49″]

Hardangervidda.

Fakta CWD

Chronic Wasting Disease CWD, eller avmagringssjuka som den kallas på svenska, är en sjukdom som varit känd och spridits bland hjortdjur i Nordamerika sedan 1960-talet.
Sjukdomen har under 2016 även påvisats hos vildren och älg i Norge, vilket är de första påvisade fallen av CWD i Europa.

CWD är en prionsjukdom som varit känd hos olika hjortdjur i Nordamerika sedan 1960-talet. CWD kännetecknas av degenerativa förändringar i hjärnan vilket leder till neurologiska symtom, avmagring och död.

Ingen koppling har setts till sjukdom hos människa men även om sannolikheten att människa kan drabbas bedöms som mycket låg kan det kan inte helt uteslutas.

Källa: SVA

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev