Drönare med värmekamera. Foto: Skogsstyrelsen

Drönare med värmekamera. Foto: Skogsstyrelsen

Älgar räknas med drönare i unik studie

Med hjälp av en förprogrammerad drönare som utrustats med värmekamera går det att få en bättre koll på antalet älgar i skogen, det skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Svensk Jakt Publicerad 3 april 2019 - 09:45

Skogsstyrelsen har gjort ett unikt försök inom det stora brandområdet i Västmanland. Detta som ett led i att öka kunskapen om hur hjortdjur söker föda i landskapet och samtidigt utforska nya användningsområden för drönare, valdes att göra en metodtest av viltinventering med hjälp av drönare försedd med värmekamera.

Drönaren programmerades att flyga i stråk över tio hektar stora rutor, både i mörker och på dagtid. Med hjälp av värmekameran registrerades hjortdjurens värmesignaturer. Det var, enligt Skogsstyrelsen, relativt enkelt att skilja på älgar och rådjur. Totalt inventerades 330 hektar.

 

Billigare än flyg

Med metoden går det, enligt Skogsstyrelsen, också att göra ekonomiska vinster. Drönare är billigare än traditionell flyginventering och markägare kan själv lära sig tekniken och inventera på egen hand.

Dock är den genomförda inventeringen en pilotstudie och det finns behov av utveckling för att även kunna användas där det finns äldre skog med tätare krontak än i brandområdet där testet gjordes.

Drönarens begränsande batteritid men också gällande regelverk gör att metoden i nuläget är begränsad till mindre arealer, skriver Skogsstyrelsen i sitt pressmeddelande.

 

Film från drönaren. Foto: Skogsstyrelsen 

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram