[google_map_easy id=”14″]

Här inträffade attacken.

20 får dödade – ingen skyddsjakt på varg

Trots elstängsel med en spänning på 3.600 volt runt hagen dödades och skadades 25 får av varg. Men någon skyddsjakt blir det inte. Det har länsstyrelsen nu bestämt.

Den 15 juni gick varg till attack mot en fårflock i Avesta kommun, Dalarna. 20 får dödades eller tvingades avlivas till följd av svåra skador och ytterligare fem får skadades vid attacken.
Vid angreppet befann fåren sig i en hage som var omgärdad av elstängsel. Stängslet bestod av tre eltrådar, med en höjd av cirka 60 centimeter och spänningen uppmättes av länsstyrelsens besiktningsman till 3.600 volt.

En vecka efter attacken lämnade fårägaren in en skyddsjaktansökan på varg.

 

Förebyggande åtgärder

Nu avslår länsstyrelsen Dalarna skyddsjaktsansökan. Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att inga andra angrepp av varg är kända i området. Myndigheten uppger att länsstyrelsens besiktningsman efter angreppet har hjälpt sökanden att sätta upp en fålla med akutstängsel där sökanden sedan har hållit fåren nattetid.  På dagtid hålls fåren i hage där länsstyrelsen Dalarna satt upp lapptyg på det befintliga stängslet.

”I och med att det inte blivit något mer angrepp efter att förebyggande åtgärder vidtagits kan dessa åtgärder anses ha hjälpt”, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

 

Gåsmyrenreviret?

Fårattacken inträffade ungefär en mil från gränsen för det så kallade Gåsmyrenreviret, i alla fall som reviret var känt den senaste vintern.

”Eftersom revirgränser kontinuerligt ändras samtidigt som inventering sker vintertid är det osäkert om det drabbade området i dagsläget ingår i Gåsmyrenreviret eller inte.

Det kan inte heller uteslutas att angreppet gjorts av någon vandringsvarg”, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev