Publicerad 15 februari 2018 - 16:30

Vargjakten är avslutad i Nyskogenreviret. Arkivfoto: Olle Olsson

Licensjakten på varg är avslutad för i år. Foto: Olle Olsson

15 vargar fälldes under licensjakten

Totalt fälldes bara 15 av de 22 vargar som fanns på tilldelningen vid årets licensjakt. Anledningen att det inte sköts fler är att det inte finns så många vargar som länsstyrelserna beslutat om jakt på inom samtliga jaktområden.

I Gävleborg fick två vargar skjutas i Nyskogenreviret. Båda vargarna, en hane och en tik, sköts också under de två första dagarnas jakt.

I Flatenreviret i Dalarna fick sex vargar fällas. Redan den 4 januari hade samtliga sex vargar också fällts, en av dem var svårt angripen av skabb. Den 19 januari återupptogs vargjakten i reviret eftersom den skabbangripna vargen skulle avräknas från tilldelningen.

Efter att jakten återupptogs sköts ytterligare två skabbvargar i reviret. Båda räknades av tilldelningen och när jakttiden tog slut den 15 februari återstod en varg på tilldelningen, trots att alltså åtta vargar skjutits i reviret.

 

Fler hittades inte

I Vimyrenreviret i Värmland sköts två vargar på premiärdagen den 2 januari. En skabbangripen hane samt en tik. Totalt sex vargar fick fällas i reviret enligt länsstyrelsens beslut men trots omfattande spårningar hittades inga fler stationära vargar i reviret innan jakttiden var över.

I Kindlareviret i Örebro län fälldes ingen av de två vargar som fanns på tilldelningen. I det lilla jaktområdet passerade bara vargar vid sporadiska tillfällen och notabelt är att den vargtik som länsstyrelsen fattat beslut om jakt på i Kindlareviret, i stället sköts vid jakten i Flatenreviret i Dalarna.

I Kölstareviret i Västmanland sköts samtliga sex vargar på tilldelningen. Jakten avslutades den 1 februari och då hade tre föräldradjur fällts. Två från Kölstareviret samt en vuxen hanvarg från det närliggande Färnareviret. Det fanns också vargar kvar i Kölstareviret när jakten avslutades.

 

Försökte sabotera

I Kölstareviret stördes jakten till viss del av så kallade aktivister, som gjorde allt i sin makt för att sabotera jakten. Det har i omgångar rapporterats om sammanstötningar mellan aktivister och jägare och polisen har inlett ett stort antal förundersökningar.

Bråken eskalerade kvällen efter att den sista vargen på tilldelningen sköts den 1 februari. Polisen i Västmanland uppger att både jägare och aktivister då ringde polis och uppgav att de blivit utsatta för skadegörelse och misshandel.

Till sist fick polisen dessutom ta jägarnas hjälp att hitta två aktivister som hamnat på villovägar. Jägarna lyckades också med uppdraget och kunde sent på kvällen hitta och återbörda de två försvunna personerna, en man och en kvinna i 20-årsåldern.

Läs mer

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram