fredag 21 juni

Premium

Svensk Jakts Christian Larsson tipsar i Redskapsboden om en enkel rörlig skjutbana för luftgevärsskytte.

4 steg: Så tillverkar du ett rörligt skjutmål för luftgevärsskytte

Premium

Vår- och sommarvärme ger perfekta förutsättningar för att förbättra skyttetekniken. Svensk Jakts Christian Larsson visar här hur du bygger ett rörligt skjutmål för luftgevär. Ritningar och film på hur du bygger hittar du här.

Christian Larsson visar hur du bygger ett rörligt skjutmål för luftgevär. 

 

Det finns många sätt när det kommer till att träna upp sin skjutförmåga. All träning behöver dock inte ske på skjutbanan.

Här visar Svensk Jakt hur du enkelt bygger ett rörligt skjutmål för luftgevärsskytte som kan användas i trädgården, tänk bara på säkerheten. Fördelen med luftgeväret är att riskområdet blir betydligt mindre, ammunitionen kostar inte skjortan och det låter nästan ingenting alls. Att skjuta på rullande trissor på marken innebär låga och säkra skott. Med det här skjutmålet kan du träna hela dagen lång med vänner och familj.

 

Det här behöver du

Det här behöver du utöver det material som nämns i ritningen som du hittar här nedanför: Skruvdragare, såg (gärna sticksåg), tumstock, vinkelmått, träborr 3 mm, träborr 8 mm, penna.

 

 

1. Banan och magasinet

Börja med att såga till alla olika bitar enligt ritningen. Sedan är det dags att skruva ihop banan och magasinet. Eftersom vi använder råplan klyvsida så har virket en rå och en hyvlad sida. Vänd den hyvlade sidan inåt på samtliga brädor, för att minska motståndet för trissornas framfart.

Lägg båda sidorna bredvid varandra och lägg botten ovanpå. Skruva ihop med 4×40 millimeter träskruv. Samma monteringsteknik gäller för både banan och magasinet.

När delarna är monterade så ska banan vinkelsågas i 80 grader på den sida som ska skruvas ihop med magasinet. Fäst de båda elementen i varandra med 2 st 5×80 träskruv.

 

 

2. Avtryckarmekanismen

Börja med att såga ut detaljerna enligt ritningen. Skruva sedan på toppen med 4×40 träskruv. Montera ihop själva stoppbitens olika delar med samma skruv, kom ihåg att det är viktigt med de 2 fyrkantsbrickorna på varje sida eftersom stoppbiten inte faller ner tillräckligt snabbt utan tyngder.

Borra ett 8 mm stort hål och skruva ihop allt med en M8x60-bult och vingmutter. Borra hålet för snöret i toppbiten. Skruva dit de båda delarna som ska se till att stoppbiten hålls på plats och glider upp och ner medlätthet. Här är det bra att förborra.

Använd 4×40 träskruv.

 

 

3. Montera ihop alla delar

Placera avtryckarmekanismen i skarven där banan möter magasinet. Det ska vara 380 mm från toppen av banan till toppen av avtryckarmekanismen på båda sidorna.

Skruva ihop med 8 st 5×40 träskruv, på så sätt förstärker man hela konstruktionen. Tänk på att vinkeln mellan avtryckaren och banan ska vara 115 grader för att benen ska hamna i rätt vinkel senare.

Fäst båda benen i önskad vinkel i avtryckaren med minst 2 st 5×80 träskruv. Skruva fast det ena benet på framsidan och det andra på baksidan av avtryckarmekanismen för bästa stabilitet. Ju högre magasinet hamnar desto snabbare rullar trissorna.

 

 

4. Färdigställ skjutmålet

Fäst snöret runt vingmuttern med en knut genom att först föra det igenom det borrade hålet i toppbiten av avtryckaren. Använd 30 meter snöre. Sen är det bara att ladda med tre trissor i magasinet.

Testkör så allt fungerar. Placera skjutmålet på en lämplig plats med någorlunda platt, hård mark och bra kulfång. Om stoppbiten kärvar så kan man ändra vinkeln på snöret genom att låta det gå till höger eller vänster om vingmuttern. Hitta en rund stock med maxdiameter på 220 millimeter. Såga trissorna i 90 graders vinkel med motorsåg, inte bredare än 40 millimeter.
Klart! Tänk på att när trissorna torkar så rullar dom sämre, då kan det vara bra att såga till nya.

Lycka till!

 

Här hittar du ritningarna (pdf)

Ritning framsida

Ritning benen

Ritning bana magasin

Ritning avtryckare

 

Ut och skjut! Foto: Christian Larsson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev