torsdag 28 mars

Opinion

Debatt: ”Vargen är bara början för miljörörelsen”

Foto i hägn: Olle Olsson

Just nu jublar brukarna över att jaktstoppet är hävt. Just nu gråter varglobbyn. Det finns mycket att gråta över. Framför allt den väg som miljörörelsen tagit. En väg som synes stå över demokratin.

Miljörörelsen har en tradition av att alltid vara i opposition, så har det varit i många år. Man har arbetat med opinionsbildning via media och lobbyarbete. Framgångsrikt, måste man tillstå.
Även om Miljöpartiet och vår vice statsminister fortfarande tycks tro att man är i opposition har man nu ansvaret för att vargjakten ska genomföras.
Tro nu inte att jag tycker att miljörörelsen som sådan är förkastlig, inte alls, den behövs verkligen och har uträttat mycket gott under åren.
Alla jägare borde vara med i en miljöorganisation, men som deras inriktning är för närvarande är det omöjligt.

Odemokratiska metoder
Något har hänt, det har skett en vridning mot icke-demokratiska metoder där man tar sig rätten att på olika sätt obstruera mot demokratiskt fattade beslut.
Det kan ske genom civil olydnad, av statsmakten sponsrade jurister och i vissa fall genom kriminella aktioner.
Sanningen står heller inte högt i kurs, man vrider på fakta, väljer bort det som inte passar den egna agendan såsom forskningsresultat. De som drabbas utmålas på deras sociala medier som onda, korkade lantisar som helt enkelt ska köras över.
Med vice statsministern i spetsen har man förklarat att all vargjakt ska stoppas till varje pris. Oavsett vad riksdagen beslutat.

Vi ska följa lagen
Där skär det sig ordentligt för mig. Riksdagen stiftar våra lagar, oavsett vad vi tycker om dem så ska vi följa dem. När då några anser sig stå över lagen och förvaltningsdomstolarna står på deras sida och bortser från vad lagstiftaren beslutat blir det för de drabbade fel. Väldigt fel.
Om inte domstolarna rättar sig efter riksdagens beslut utan börjar söka möjligheter i EU-lagstiftningen för att stoppa riksdagsbeslut är demokratin hotad.
Domstolarna ska döma efter svensk lag, har EU synpunkter på svensk lag är det EU som ska föra talan mot Sverige, inte våra egna förvaltningsdomstolar.

Mycket kritik
Sverigedemokraterna har fått mycket kritik för att de hotat med att fälla varje regering som går emot deras invandringspolitik. Det har lett till en överenskommelse mellan regering och opposition som sätter parlamentarismen ur spel.
Miljörörelsens ansvarslösa agerande är väldigt snarlikt Sverigedemokraternas. Det har lett till att överprövning av länsstyrelsernas vargjaktsbeslut endast kan överprövas hos Naturvårdsverket.
Anledningen till det är att riksdagsbeslut angående vargjakt har fördröjts och stoppats i domstol under tre års tid, allt medan vargstammen fortsatt att växa okontrollerat med svåra skador som följd.

Tårar hos varglobbyn
Just nu jublar brukarna över att jaktstoppet är hävt. Just nu gråter varglobbyn.
Det finns mycket att gråta över. Framför allt demokratins nederlag och den väg som miljörörelsen tagit, en väg som synes stå över demokratin.
Tyvärr kommer deras ansvarslösa och empatibefriade agerande att resultera i fler inskränkningar i rätten att överklaga beslut i domstol.
Vargen är bara en symbol som ska hanteras, snart kommer de som brukar skogen och jorden, malm och andra naturtillgångars att drabbas av de här metoderna.
Då kommer verkligen demokratin på undantag. Vargen är bara början.
Björn Isaksson
Bottnaryd

Delta i debatten!

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till:
debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.
Du kan också använda dig av #jaktpol eller #detärnognu på Twitter.

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.