lördag 25 maj

Opinion

Varför beslutar man inte om en tilldelning som är tillräckligt hög för att säkerställa att reviren verkligen blir tömda, frågar debattören. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Debatt: ”Öka tilldelningen för att tömma vargreviren”

Vargrevir ska tömmas, det krävs för att lätta på trycket. Detta har vilthandläggare på länsstyrelsen i Örebro län gått ut med. Men varför begränsas då jakten så att det inte är möjligt att nå målet?

Länsstyrelsen påtalar att det är viktigt att verkligen tömma reviren på varg, för att det ska ta längre tid innan nya revir bildas i området.

Osökt ställer man sig frågan, varför är mot bakgrund av det tilldelningen lägre än antalet vargar i båda reviren Tångeråsa och Villingsberg i Örebro län?

10 i stället för 6

Länsstyrelserna tilldelar konsekvent ut endast sex djur. Och samtidigt står man i radio och säger att nu ska reviren tömmas.

Om man verkligen menade vad man officiellt säger med att tömma reviren, borde tilldelningen i de båda reviren varit 10 plus 10 vargar i stället för 6 plus 6.

Vargar kvar

Nu är jakten över och reviren är inte tömda, trots att det fälldes ett djur för mycket.

Att ansöka om ökad tilldelning går inte, på grund av att olika organisationer överklagat vargjakten, vilket hindrar länsstyrelsen att justera tilldelningen så länge ärendet hanteras i domstol.

Högre tilldelning

Att vargjakten överklagas är lika säkert som amen i kyrkan. Detta vet alla vilthandläggare, så varför beslutar man inte om en tilldelning som är tillräckligt hög för att säkerställa att reviren verkligen blir tömda?

Länsstyrelsen och vilthandläggarna har verktygen att stoppa jakten när det så behövs, men finns viljan att verkligen tömma reviren hos våra vilthandläggare?

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.