Föreställningen att dagens jaktgevär av repetertyp skulle vara vapen skapade för enbart civilt bruk tyder på en total historielöshet, skriver debattören. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Vanliga studsare har utvecklats för militärt bruk”

Föreställningen att dagens jaktgevär av repetertyp skulle vara vapen skapade för enbart civilt bruk tyder på en total historielöshet. Ett exempel är Mauser M96 som utvecklades enbart för militärt bruk och som blev soldatens basvapen i många arméer över hela världen. 

Jag känner inte igen den beskrivning som ges i debattartikeln En förfärande militarisering av jakten där det skrivs om jägare som har militära vapen, skyddsväst, hjälm och övrig militär utrustning. 
Det man finner på Youtube är ofta och som tur är inte signifikant för verkligheten. Men visst finner man i Nordamerika många som leker ”milis” och dessa personer jagar gärna med halvautomatiska vapen, typ AR-10/AR-15.
Men min bild av den typiske amerikanska jägaren är fortsatt en relativt lågavlönad person boende på landsbygden som jagar för att sätta mat på bordet för familjen, inte för att det är ett fritidsnöje, vilket det ju ofta är i Europa.

För militärt bruk

Signaturen JC i Göteborg berättar inte vilka jaktvapen hen använder själv, men min gissning är att om det handlar om kulgevär. Då är det med stor sannolikhet av repetertyp och ursprungligen skapat enbart för militärt bruk.
Bra exempel är Mauser M96 med flera modeller och fabrikat av olika typer repetergevär som utvecklades enbart för militärt bruk och som blev soldatens basvapen i många arméer över hela världen. 
Denna militära vapentyp användes sedan under två världskrig, specifikt för att sända miljoner soldater till graven.

Föreställningen att dagens jaktgevär av repetertyp skulle vara vapen skapade för enbart civilt bruk tyder på en total historielöshet.

Positiva exempel

Den kontinuerliga militära teknikutvecklingen spiller ibland över till den civila sidan och det finns många positiva exempel på detta. Gps-utrustning för civilt bruk är ett bra exempel.
När det gäller trenden att vissa nya jaktgevär liknar nutida militära vapen med ställbara kolvar i längdled, ställbara kolvkammar, etcetera, så är det i mina ögon knappast ett problem. 
Som ingenjör anser jag att det är logiskt att jaktgevär blir mer ergonomiska och den gamla militära Mausermodellen måste ju förr eller senare ge vika för nya varianter.

Förbättrad ergonomi

Utseendet på dessa nya jaktvapen ändrar inte på deras grundläggande funktion, de är ju i påfallande många fall fortfarande av repetertyp. Men utförandet kan i flera fall skapa en förbättrad ergonomi och det är väl upp till köparen att bedöma om det är värt pengarna.
När det gäller diskussionen om halvautomatiska gevär och stora magasin uppfattar jag saken som att svensk lag fortsatt gör det lika enkelt eller svårt (beroende på hur man ser det) att få licens på dessa.

Ingen risk

Jag kan alltså inte se någon risk för att ”en 18-åring som tar jägarexamen på distans kan beställa ett halvautomatiskt militärliknande vapen med hur många magasin som helst” kommer att besannas.
Jag anser inte heller att debattören JC:s krav på att ”Jägareförbundet måste agera mot denna militarisering av jakten” är relevant för vårt förbund.
Jägareförbundet har i mina ögon viktigare saker att göra!

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.